Negocierile pentru viitorul guvern, blocate în disputa Barna-Orban. Urmează intervenția lui Iohannis

DE Valentin Mirică | Actualizat: 14.12.2020 - 14:25
Orban și Barna/FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

După ce negocierile dintre PNL, USR-PLUS și UDMR s-au suspendat, duminică, după doar două ore, participanții așteaptă intervenția președintelui Iohannis, care luni începe consultări oficiale cu toate partidele parlamentare. Ce poate face, în mod real, președintele în acest joc?

SHARE

USR-PLUS susține că PNL n-ar trebui să ceară președinția Camerei Deputaților, dacă va avea postul de premier. UDMR pare a fi mulțumit cu șefia Senatului, pe care n-o cer nici liberalii, nici cei din formațiunea lui Cioloș și Barna. 

În consecință, delegația USR-PLUS pleacă la discuțiile de la Cotroceni cu propria propunere de premier, pe Dacian Cioloș, drept răspuns la solicitările PNL.

Totuși, este puțin probabil ca partidul care deține majoritatea relativă să cedeze poziția de premier. În consecință, fie Orban renunță la postul de președinte al Camerei Deputaților, fie Dan Barna acceptă un post în viitorul Executiv. 

O altă variantă care a apărut în discuții informale a fost ca Orban să redevină premier, ceea ce ar pune capăt disputei sale cu Barna. 

În sfârșit, nu este exclus ca varianta în care ministrul Apărării Nicolae Ciucă preia conducerea Guvernului să revină în discuție. 

La consultările cu preşedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea viitorului premier, din delegaţia USR-PLUS vor face parte Dan Barna, Dacian Cioloş, Dragoş Tudorache, Cătălin Drulă, Cosette Chichirău.

UDMR nu a precizat ce va cere, la consultările cu Iohannis. 

„Negocierile coaliţiei s-au încheiat astăzi, nu am putut conveni asupra persoanei premierului. PNL şi USR-PLUS îşi sugerează candidaţii proprii de prim-ministru mâine la negocierile cu şeful statului. UDMR va lua decizia Consiliul Unional de mâine dimineaţă”, a scris pe Facebook, în maghiară, Hegedus Csilla, care a făcut parte din delegaţia UDMR la negocierile de la Vila Lac.

Delegaţia PNL pentru consultările care vor avea loc luni, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, va fi compusă din liderul formaţiunii, Ludovic Orban, premierul propus, Florin Cîţu, prim-vicepreşedinţii Raluca Turcan şi Rareş Bogdan.

De asemenea, conform informării menţionate, în delegaţia liberalilor se vor mai afla şi secretarul general al formaţiunii, deputatul Robert Sighiartău, precum şi liderul organizaţiei judeţene Prahova, Iulian Dumitrescu.

Liberalii merg la Cotroceni cu propunerea ca premier al noului Guvern să fie actualul ministru al Finanţelor, Florin Cîţu, decizia fiind luată în cadrul unei şedinţe a Biroului Politic Naţional al formaţiunii, desfăşurată miercuri seara.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te