„Mă voi interesa și voi evita achiziționarea și a altor produse olandeze. Eu sper că reprezentanții acestor magazine să meargă la deputații respectivi și să le explice că românii nu sunt cetățeni de nivelul doi în Europa și că nu au obligația nici să-și cedeze porturile și nici să cumpere pui refrigerati veniți din Argentina”, a scris Năstase într-o postare poe blog, intitulată „Boicotul meu la adresa produselor olandeze”.
El punctează că „Olanda se opune intrării României în Spațiul Shengen, deși România a realizat un sistem fiabil de control la frontierele sale, prin colaborarea cu cea mai importantă firma europeană în domeniu (chiar dacă nu olandeză)”.
„Șmecheria invocată de guvern este că un partid din coaliție, care are 13 sau 15 parlamentari nu ar vota ratificarea unei astfel de decizii. Povestea seamănă cu liliecii sau gândăceii care blochează importante proiecte de infrastructură din România.
Citește și: Craiova, pe deficit. Olguța: „Lipsă de forță de muncă. Ne lipsesc mii de oameni”. Care sunt cauzele
Poate că cei 13 sau 15 sunt preocupați că există corupție în România și de aceea sunt împotriva intrării României în Schengen sau poate sunt doar intermediari ai altor interese (așa cum era celebrul ambasador Coen Storck – cel cu trei pălării).
Dar dacă au o astfel de motivație morală, de ce acceptă că firmele olandeze să fie primul investitor străîn în România, cu peste 10 mld de euro? De ce acceptă că o banca olandeză – ING – să facă profituri de sute de milioane de euro în România? Salariile acestor parlamentari nu sunt, astfel, plătite prin complicitate la acte de corupție?”, s-a întrebat retoric fostul premier.
Citește și: Purtătorul de cuvânt al BNR: „Atâta vreme cât creşte inflaţia nu putem să nu creştem dobânzile"
El adaugă că românii pot reacționa, își pot arăta în mod concret „dezaprobarea pentru această șmecherie de tip neo-colonial care a legat intrarea în Spațiul Shengen de un MCV oricum ilegal.”