R. Moldova a „rupt lanțul” dependenței energetice de Rusia. Parlicov: „Am fost aruncați în apă rece”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 19.05.2023 - 12:10
Ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov și Vladimir Putin - Foto: Profimedia Images

Chișinăul a reușit să iasă total din „plasa energetică” a Moscovei, devenind după un an dificil de război în Ucraina, un stat independent în ceea ce privește aprovizionarea cu energie. Acest proces a implicat un sprijin semnificativ din partea României.

SHARE

Miniștrii Energiei din România și Republica Moldova, Virgil Popescu și Victor Parlicov, au oferit detalii despre modul în care s-a desfășurat această tranziție într-o emisiune la TVR.

Chișinăul s-a rupt total de Moscova în privința energiei

Ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, a descris momentul în care Rusia a lăsat Moldova fără energie ca fiind o „forțare a situației” atunci când Gazprom, compania energetică rusă, a limitat livrările de gaze conform contractului, începând din octombrie 2021.

„Am fost aruncați în apă rece, trebuia să înotăm”, a declarat ministrul Energiei moldovean.

Motivul acestei decizii a fost exprimat de Moscova ca urmare a nerespectării „condițiilor contractuale” de către Republica Moldova, însă în realitate Kremlinul a fost profund iritat „viziunea” pro-occidentală a partidului de guvernământ (PAS) și a Maiei Sandu.

Citește și: Parlamentul European discută întărirea securităţii Republicii Moldova

„La noi a început în octombrie 2021, după alegeri, când partidul PAS a spus că drumul nostru este european, Gazprom inițial nu a semnat un nou contract, a impus condiții noi, a semnat apoi, iar în octombrie 2022 a spus că ne limitează livările pentru că noi nu respectăm condițiile contractului. Și astfel ne-am pomenti că trebuie să găsim o soluție”, a declarat Victor Parlicov.

Așadar, Chișinăul a trebuit să găsească o soluție pentru a-și asigura energia necesară. În acest proces, România a fost principalul partener, oferind sprijin imediat.

În primă fază, România a alimentat o zonă din Republica Moldova cu gaz din sistemul românesc, fără a avea un contract încheiat. Această măsură a fost considerată o acțiune umanitară în sprijinul Moldovei.

Citește și: Maia Sandu: „Republica Moldova vrea să adere cât mai repede la UE pentru a se proteja de Rusia”

„Încă din prima zi, România a alimentat o zonă din R. Moldova cu gaz din sistemul românesc, fără contract, a fost o chestie pur umanitară, după aia ne-am lămurit cu contractele!”, a precizat ministrul moldovean.

Virgil Popescu, ministrul Energiei din România, a menționat că Transgaz, compania de transport al gazelor naturale din România, a acționat imediat pentru a furniza energie Moldovei.

Acest sprijin a avut loc și în trecut, atunci când au fost probleme similare cu energia electrică. Astfel, România a semnat un contract rapid, asigurându-se că Moldova nu va rămâne într-o situație care se prefigura într-un posibil „black-out” cel puțin parțial. Prețul energiei furnizate a fost plafonat, conform prețurilor din piața românească.

Războiul Rusiei în Ucraina a mai făcut un serviciu R. Moldova

Virgil Popescu a subliniat că integrarea insulei energetice Ucraina-Moldova în sistemul european a fost susținută de doi piloni principali: România și Polonia. Acest demers a fost făcut cu atât mai important de agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei, care a făcut ca Republica Moldova să beneficieze de securitate energetică.

„Datorită faptului că suportul internațional a făcut ca Ucraina să fie atât de rezistentă, Republica Moldova a beneficiat, pentru că a devenit parte a acelei zone securizate, inclusiv pe partea de energie electrică.

În prima zi a războiului, sistemele electro-energetice din Ucraina și R. Moldova s-au decuplat. A fost o testare. Cred că n-a fost o întâmplare, cred că rușii știau foarte bine că va fi un regim mai instabil.

În doar câteva ore după decuplarea sistemelor electro-energetice, Rusia a declanșat atacul militar. La nivel politic, la Bruxelles, s-a luat decizia de a accelera procesele care în mod normal ar dura zeci de ani în alte țări, permițând finalizarea lor în doar trei săptămâni, spune ministrul Victor Parlicov.

„Ăsta a fost colacul de salvare. Linia Vulcănești  - Suceava, care până atunci nu era funcțională pentru că nu erau sincronizate sistemele, a devenit principala linie pe care se sprijinea alimentarea cu energie electrică nu doar în R. Moldova, dar și în sudul regiunii Odesa.

Și când a fost bombardată infrastructura critică în octombrie- noiembrie 2022, zona Odesa a fost alimentată în principal prin această linie”, a declarat Victor Parlicov în emisiunea Tema Zilei, moderată de Ștefan Onica.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te