Ministrul (propus) de externe Mănescu: Corupția nu se află în România, ci în Olanda și Germania

DE Petre Bădică | Actualizat: 15.07.2019 - 16:51

ALDE a anunțat că o susține pe Ramona Mănescu pentru poziția de Ministru de Externe. Ea a fost ministru al Transporturilor într-unul din guvernele conduse de Victor Ponta, între august 2013 - februarie 2014.

SHARE

Ramona Mănescu a fost europarlamentar din partea ALDE până în anul 2019. Ea și-a asumat discursul anti-euoropean al partidului și al liderului ALDE, Popescu Tăriceanu.

 Spălare de bani în Germania

 „Într-o analiză pentru DC News, Ramona Mănescu, membră ALDE, a arătat unde este, cu adevărat, marea corupție din Uniunea Europeană. Nu este în România, așa cum vor să arate unii și alții, ci în țări precum Germania sau Olanda”, este rezumatul unei analize semnată de Mănescu. 

Pe portalul mai sus amintit, Mănescu, pe atunci europarlamentar, susține că „Vânând peşti mari în România, UE a uitat de balenele din vest”.

„Din textul Rezoluției (Parlamentului European n.red.) putem ghici o situație mult mai gravă pe care Bruxelles-ul, Berlinul, Amsterdamul sau Parisul nu sunt dispuse să o admită public. În timp ce est-europenilor li se predau lecții de anti-corupție, problemele se acumulează sub preșul mare al nepăsării, iar Europa întreagă alături de cetatenii sai vor deconta efectele. Dar despre ce probleme vorbim?

Cel mai bun exemplu este actualul scandal care vizează Danske Bank, cea mai mare bancă comercială din Danemarca şi cu o tradiţie de aproape 150 de ani, «un giga scandal», aşa cum l-a descris chiar Margrethe Vestager, Comisarul European pentru Competiţie.

Acest scandal a pornit odată cu deschiderea unei investigaţii cu privire la o afacere de spălare de bani, în valoare de peste 200 miliarde EURO, printr-o sucursală a Danske Bank din Estonia. Banii negri ar proveni din Rusia şi sunt conectaţi atât cu familia preşedintelui Putin cât şi cu serviciile secrete ruseşti.  

Din păcate, acest scandal nu este singurul de acest fel. El vine după cazul care a implicat ING, cea mai mare bancă olandeză. Acest dosar a fost finalizat în 2018 cu o amendă de 900 milioane USD pentru spălare de bani în perioada 2010-2016.

În cazul ING apare legătură cu VimpelCom (VEON acum), companie controlată de firma Altimo a oligarhului rus Mikhail Fridman, şi care a transferat cu ajutorul ING o mită de peste 114 milioane USD în Uzbekistan pentru accesul la piaţa locală de telecom”, scrie Ramona Mănescu.

Ministrul propus la Ministerul de Externe mai susține că patria noastră este victima marilor puteri, iar „Germania, Olanda sau Franța, cu ajutorul unor români, au marcat România pe harta Europei ca fiind patria coruptiei”.

Mănescu acuza Europa că spală bani și finațează terorismul

La un an după uriaşă amendă încasată de Deutsche Bank, pentru spălare de bani, aceasta continua să aibă minusuri majore în a preveni spălarea banilor şi finanţarea terorismului.

Terorismul şi spălarea banilor nu apar întâmplător în aceeaşi frază. Să nu uităm că terorismul este problema indicată constant de 500 de milioane de europeni ca fiind principala cauză de îngrijorare în ultimii ani.

După înfrângerea ISIS în Siria şi Irak, primul şi cel mai important pas ce trebuie făcut pentru că aceasta plagă să nu reapară în alte colţuri ale lumii, este tăierea surselor de finanţare.

Iar ISIS are că principala sursă de finanţare aceleaşi reţele de crimă organizată care folosesc băncile europene după bunul plac. Este evident că spălarea a sute de miliarde de euro nu finanţează doar plăcerile unor oligarhi ci şi nevoile unor organizaţii teroriste”, scrie Mănescu.        

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te