Mihai Tudose (PSD): Pentru România, poate începe momentul de graţie al apartenenţei la UE

DE Andrei Mocanu | 28.05.2020 - 11:48

Europarlamentarul PSD Mihai Tudose consideră că planul de relansare a economiei europene este o premieră în istoria UE, nu atât prin amploare, cât prin mutaţia politică pe care o propune.

SHARE

Europarlamentarul sugerează că acum e momentul prilenic ca Uniunea Europeană să își schimbe statutul politic. 

„Planul de relansare a economiei europene este o premieră în istoria UE. Nu atât prin amploare, cât prin mutaţia politică pe care o propune. Nu pot să nu mă gândesc la precedentul care a dus la transformarea SUA din confederaţie în federaţie, în 1790, prin crearea datoriei federale.

Căci asta propune d-na von der Leyen, în acord cu propunerea franco-germană din 18 mai. Iar implicaţiile vor fi profunde, dacă această propunere revoluţionară va fi acceptată de toate statele membre, căci e nevoie de unanimitate în Consiliul European, apoi de majoritate în Parlamentul European, unde vom vota propunerile formulate de Comisie.

Pentru România, poate începe momentul de graţie al apartenenţei la UE. Depinde de noi”, a scris Mihai Tudose, într-un editorial publicat de Digi24.

Europarlamentarul susține că e cazul să ne hotărâm: facem un efort de dezvoltare ca să intrăm în rândul Europei civilizate sau ne complacem cu statutul de periferie în stare doar să furnizeze culegători şi buşteni ţărilor bogate.

„Apreciez curajul preşedintei Comisiei de a prelua propunerile europarlamentare şi solicitările mai multor state membre de a pune la bătaie un împrumut masiv de 750 de miliarde de euro, în numele UE, repartizat apoi pe bază de subvenţii în sumă de 500 miliarde euro şi de împrumuturi cifrate la 250 de miliarde.

E o proporţie împrumuturi-subvenţii care ne avantajează ca ţară şi e vorba de un fond masiv de redresare economică. României îi revin 19,6 miliarde de euro, fonduri nerambursabile pentru redresarea economică post-pandemie.

Numai să ştim să accesăm aceşti bani. Cererile fiecărui stat trebuie însoţite de planuri naţionale, incluzând programe de relansare şi reformă pregătite de fiecare Guvern în funcţie de propriile nevoi şi posibilităţi”, a afirmat Mihai Tudose.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.