Meleșcanu susține parcursul european al guvernului Maia Sandu pe care, inițial, nu l-a recunoscut

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 01.07.2019 - 19:38

Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a avut, o întrevedere cu omologul său din Republica Moldova Nicolae Popescu, la care i-a transmis că România sprijină continuarea parcursului european al ţării şi conectarea la valorile UE.

SHARE

„Ministrul Teodor Meleşcanu a evidenţiat interesul pentru consolidarea relaţiei bilaterale speciale, în baza Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. De asemenea, a menţionat prioritatea acordată promovării proiectelor de conectare ireversibilă a Republicii Moldova, prin România, la spaţiul şi valorile UE, cu accent pe proiectele de interconectare în domeniul energetic”, arată sursa citată.

Ministrul Meleşcanu a subliniat importanţa crucială a continuării parcursului european al Republicii Moldova, prin implementarea Acordului de Asociere încheiat cu UE şi a reformelor aferente apropierii de Uniunea Europeană. El a apreciat că nu există altă opţiune viabilă pentru Republica Moldova decât continuarea angajamentului european.

Pe 10 iunie, când Curtea Constituțională invalidase guvernul condus de Maia Sandu, Meleșcanu a făcut opinie separată.

Întrebat dacă România recunoaște guvernul condus de Maia Sandu, Meleșcanu a spus: ”Din punct de vedere diplomatic nu există instituția recunoașterii guvernului, singura modalitate în dreptul internațional e recunoașterea statului. Fiecare stat are dreptul pe procedurile interne să-și aleagă guvernul. Noi suntem preocupați de faptul că există o situație explozivă la Chișinău. Trebuie găsite modalități de a se depăși această soluție. Când lucrurile se încurcă, singura soluție e întoarcerea la electorat, alegeri pe 6 septembrie potrivit Constituției. Nu vorbesc în numele MAE, e punctul meu de vedere”.

”Din experiența mea, singura soluție este întoarcerea la electorat, la popor. Alegerile anticipate la 6 septembrie nu ar fi o problemă foarte mare, având în vedere că 3 luni au trecut fără să se întâmple nimic”, a mai spus Meleșcanu, care a adăugat că după conferinţa de presă va fi o discuţie cu reprezentanţii mai multor instituţii pentru formularea unei poziţii coerente, astfel încât „toată lumea să vorbească pe aceeaşi voce, cu floricelele de rigoare”.

La acea dată, UE recunoscuse guvernul de la Chișinău.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.