Măsurile PSD de stabilizare a economiei românești produc efecte în lanț: Prețul benzinei se reduce

DE Alin Crișan | Actualizat: 03.06.2024 - 21:12
Măsurile PSD de stabilizare a economiei românești produc efecte în lanț: Prețul benzinei se reduce - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Contextul economic favorabil din România asigurat de PSD prin menținerea unui mediu stabil de afaceri și creștere sustenabilă prin investiții continuă să producă efecte benefice pentru români.

SHARE

La 1 iunie, prețul combustibililor a scăzut sub pragul de 7 lei/litrul de benzină, acesta ajungând la nivelul înregistrat înaintea pornirii războiului din Ucraina.

Astfel, liderul pieței de distribuție de combustibili din România, compania Petrom, a efectuat, în primul week-end din luna iunie, a 9-a ieftinire consecutivă a prețurilor din ultimele două luni și a 13-a din acest an. La unele stații Petrom, benzina standard a scăzut sub 6,95 lei/litru, iar motorina standard la 7,02 lei/litru.

Combustibilii, aproximativ la nivelul de preț dinaintea atacării Ucrainei de către Rusia

Pe ansamblul lunii mai, prețul motorinei scăzuse deja cu 28 de bani, în timp ce cel al benzinei cu 32 de bani pe litru. Benzina și motorina au ajuns astfel aproximativ la nivelul de preț înregistrat în februarie 2022.

Față de luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină a scăzut cu 5%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 18,5 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile.

În cazul motorinei standard, prețul mediu al unui litru s-a diminuat cu 3,5%, adică un plin (50 de litri) costă astăzi cu 13 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile.

România, printre liderii europeni la cele mai mici prețuri la combustibili

Datele arată că în această perioadă, România se află pe locul al 3-lea în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria și Malta. În cazul motorinei, țara noastră este situată pe locul 4 între statele UE în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria, Lituania și Malta.

În prezent, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a reușit să îsi onoreze promisiunile pentru creșterea nivelului de trai al românilor. Majorează, pe de o parte, veniturile românilor, iar în paralel susține reducerea cheltuielilor familiilor, prin plafonarea prețurilor la alimente și energie, care duce la eliminarea speculei și ținerea sub control a inflației.

Un alt pas semnificativ este creșterea cu peste 12% a salariului minim brut de la 1 iulie, până la 3.700 de lei lunar. Majorarea de circa 400 de lei lunar este un pas semnificativ în strategia PSD de adoptare a salariului minim european, începând cu 1 ianuarie 2025.

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.

Partidul Social Democrat - Alianta PSD-PNL CMF 41240002

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te