Mădălin Hodor (CNSAS): Crin Antonescu nu a fost colaborator și „nu a turnat pe nimeni”

DE Elena Petrescu | Actualizat: 15.04.2025 - 20:49
Mădălin Hodor (CNSAS): Crin Antonescu nu a fost colaborator și „nu a turnat pe nimeni” - FOTO: Profimedia (imagine cu rol ilustrativ)
Mădălin Hodor (CNSAS): Crin Antonescu nu a fost colaborator și „nu a turnat pe nimeni” - FOTO: Profimedia (imagine cu rol ilustrativ)

Mădălin Hodor (CNSAS): Crin Antonescu nu a fost colaborator și „nu a turnat pe nimeni”. „În speța dlui Antonescu, aceste legături nu există. Acea declarație e dată în cercetare informativă, într-o anchetă desfășurată de Securitate asupra unei persoane care a vrut să fugă.”

SHARE

Mădălin Hodor, istoric și vicepreședinte al CNSAS, a declarat marți, la B1 TV, că Crin Antonescu nu a fost colaborator al Securității și nu a turnat pe nimeni, în contextul în care G4Media a publicat o adeverință conform căreia Antonescu a dat o declarație în 1988, în legătură cu un coleg de la Școala Generală Niculițel.

Mădălin Hodor (CNSAS): Crin Antonescu nu a fost colaborator și „nu a turnat pe nimeni”

CNSAS a precizat că fostul președinte PNL figurează într-un dosar informativ, dar nu i se poate atribui calitatea de lucrător sau colaborator al fostei poliții politice. G4Media a relatat că instituția a restricționat accesul la nota de constatare, iar Hodor a oferit lămuriri:

Citește și Prietenul lui Antonescu salvat de Securitate: „A fost singura persoană în care am avut încredere”

„Dl Crin Antonescu nu a turnat pe nimeni la Securitate, nu a fost colaborator, iar documentul la care faceți referire nu e o notă informativă, ci e o declarație dată în fața organelor de Securitate.”

El a explicat că astfel de declarații sunt tratate conform regulamentelor interne ale CNSAS, fără excepții.

Citește și Crin Antonescu promite reforme rapide și o Românie occidentală, în ritm și mentalitate

„În speța dlui Antonescu, aceste legături nu există. Acea declarație e dată în cercetare informativă, într-o anchetă desfășurată de Securitate asupra unei persoane care a vrut să fugă din țară [...] și tot cercul de prieteni ai domniei sale au fost chemați la Securitate și interogați.”

Potrivit acestuia, fuga din România înainte de 1989 era considerată infracțiune, iar CNSAS a aplicat legea în vigoare fără vreo intenție de a ascunde informații.

Crin Antonescu a reacționat și el, susținând că a fost „victimă a Securității”:

„În 1987 un prieten, inginer, a plecat într-o excursie în Bulgaria și de acolo a încercat să plece în Austria. Nu a reușit, a fost prins. La plecare a lăsat câteva obiecte la prieteni, toți trei am fost chemați la Securitate. Am dat o declarație și am zis că nu știam ce intenții are.

Citește și CNSAS: Crin Antonescu nu a fost lucrător sau colaborator al fostei Securități

Atât și nimic mai mult. Persoana respectivă, în 1988, a avut o nouă tentativă și de data asta a reușit. Eu am fost singurul care a știut, mi-a lăsat misiunea de a-i anunța părinții.

A ajuns în Canada, unde e și azi. (…) Cer ca această declarație să fie făcută publică, nu am nimic de ascuns. Nu am avut altă relație cu Securitatea decât în calitate de victimă, nu am furnizat niciodată nimănui informații care să dăuneze cuiva, ba chiar l-am acoperit pe prietenul meu.”

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te