Prietenul despre care Crin Antonescu a declarat că l-a protejat de Securitatea comunistă, Ștefan Costache, a făcut marți mărturii în exclusivitate la Antena 3 CNN, imediat după ce candidatul Alianței Electorale „România Înainte” a făcut precizări privind adeverința eliberată de CNSAS.
Prietenul lui Antonescu salvat de Securitate: „A fost singura persoană în care am avut încredere”
El a subliniat că, dacă ar fi fost trădat de Crin Antonescu, nu ar fi reușit să fugă din România, în anii comunismului, și să ajungă în Canada.
„Crin Antonescu a fost singura persoană în care am avut încredere să mă destăinui înainte de a pleca și l-am rugat frumos să-mi anunțe familia, părinții mei, după trei săptămâni după ce am plecat.
Citește și Crin Antonescu: „Nu am avut nicio relație cu Securitatea decât în calitate de urmărit”
Pentru că din informațiile mele știam că dacă a trecut această vreme mi-a reușit excursia și să-i asigure că sunt în siguranță și că-i voi contacta cu prima ocazie.
Nu am nicio îndoială sau o suspiciune că domnul Crin Antonescu ar fi fost informator. Absolut nu. E o calomnie.
Nu am fost profesor de istorie, e o neînțelegere, eu am absolvit facultatea de Construcții.
Eu am avut acest lucru planificat, cu alt prieten bun cu aceleași intenții din Brașov, suntem amândoi aici (n.r. în Canada), ne-a reușit excursia, cu care am comunicat în secret și a urmat să ne întâlnim, am plecat cu trenul la București și de acolo la Reșița unde am plecat pregătiți cu rucsacele noastre într-o călătorie de cinci zile.
Nu mi-amintesc foarte clar de cronologia evenimentelor, dar îmi amintesc de Bulgaria.
Citește și Crin Antonescu promite reforme rapide și o Românie occidentală, în ritm și mentalitate
La prima mea întoarcere în România, în 1993 cred că a fost, ne-am întâlnit un grup de prieteni și mi-a spus Crin că a fost, fiind la vremea acea cred că era la Arheologie în Tulcea, și mi-a spus că a fost abordat de un domn și i-a spus că ne-a făcut-o prietenul, iar Crin i-a răspuns „v-a făcut-o vouă, nu mie”.”, a povestit Ștefan Costache, la Antena 3 CNN.
„Pot să vă spun, în primul rând, că este un om integru și a fost întotdeauna, am fost prieteni foarte apropiați și nu mă îndoiesc o secundă de bunele sale intenții.
În primul rând pentru că, așa cum am spus, este un om integru, am avut totală încredere și, în același timp, amândoi eram nemulțumiți de direcția în care se înfunda țara la acel moment și de oprimarea comunistă.
Nu știu dacă e nevoie de elaborări pentru că toată lumea sper că știe, și generația mai tânără, dacă simte cum a fost situația.
Îi urez succes deplin, îl merită, și va face tot ce-i este în putere să îmbunătățească situația socială și economică din România, sunt absolut convins.
Vreau să mai precizez ceva – dacă Crin m-ar fi trădat și ar fi informat autoritățile, Securitate, mie nu mi-ar fi reușit plecarea din România. Mi se pare absolut absurd. Nu a făcut și nu ar fi făcut o asemenea mârșăvie. Categoric.”, a mai transmis prietenul lui Crin Antonescu, Ștefan Costache.
Crin Antonescu: „I-am informat părinții că el a plecat, de fapt, din țară și nu se mai întoarce”
Crin Antonescu a declarat marți că a fost urmărit de fosta Securitate și a acuzat „un moment mizer de campanie”, referindu-se la publicarea informațiilor despre presupusa sa legătură cu Securitatea.
„Nu am fost niciodată, sub nicio formă, colaborator al Securității și nu am făcut poliție politică.
Nu am avut, de altfel, nicio legătură cu Securitatea decât din calitatea de urmărit, în cazul la care mă voi referi imediat, cu toate amănuntele pe care le cunosc.
În 1987, un prieten al meu foarte bun, mă aflam la Tulcea, inginer, a plecat într-o excursie în Bulgaria și de acolo a încercat să plece în Austria, nereușind și fiind capturat de organele de ordine din Bulgaria, adus ulterior în România.
La plecare, el a lăsat câteva obiecte personale pentru trei prieteni sau patru foarte apropiați, toți cei trei, pentru că le lăsase cu nume și etichetă obiectele respective, am fost chemați ca urmăriți la Securitate să dăm declarații în legătură cu acest lucru.
M-am prezentat și eu, nu era facultativ, în calitate de urmărit, repet, am dat o declarație în care n-am oferit nicio informație specială decât aceea că sunt prieten cu persoana respectivă, că știam că pleacă într-o excursie în Bulgaria, că nu știam ce intenții are, ceea ce era, de altfel, adevărat și atât și nimic mai mult.”
„Foarte interesant este că aceeași persoană, în anul următor, în 1988, a avut o altă tentativă de data aceasta reușită, din fericire, de a părăsi țara.
Eu am fost singura persoană care am știut despre intenția lui, el a avut atâta încredere în mine încât mi-a spus ce vrea să facă și mi-a lăsat misiunea să-i anunț părinții.
Ceea ce am și făcut, omul a traversat Iugoslavia, a stat în lagăr o vreme și după a plecat în Canada, unde trăiește și astăzi.
Eu, nu numai că, evident, nu am oferit nicio informație Securității, ci mi-am asumat acest risc, am anunțat după termenul pe care-l stabilisem împreună, de două sau trei săptămâni, i-am informat părinții că el a plecat de fapt din țară și nu se mai întoarce și asta este tot.”