Macron la primit pe Orban la Paris pentru a discuta despre unitatea Europei în fața Rusiei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 14.03.2023 - 08:04
Macron la primit pe Orban la Paris pentru a discuta despre unitatea Europei în fața Rusiei - Foto: Profimedia Images
Macron la primit pe Orban la Paris pentru a discuta despre unitatea Europei în fața Rusiei - Foto: Profimedia Images

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a primit pe Viktor Orban luni seară la Paris pentru a insista asupra "unităţii ţărilor europene" în privinţa războiului din Ucraina în faţa frecventei voci disonante a premierului ungar, precum şi asupra "valorilor europene".

SHARE

În cursul unei cine de lucru la Palatul Elysée, şeful statului francez şi controversatul lider ungar au pregătit Consiliul European din 23 şi 24 martie de la Bruxelles. Ei au discutat despre "problemele de politică industrială şi competitivitate europene, precum şi subiectul migraţiei", a declarat preşedinţia franceză.

Macron la primit pe Orban la Paris pentru a discuta despre unitatea Europei în fața Rusiei

Viktor Orban navighează în contra-curent faţă de partenerii săi europeni în dosarul ucrainean de la invazia rusă a Ucrainei în urmă cu un an. El critică "războiul indirect" desfăşurat de Europa împotriva Rusiei şi a lansat la sfârşitul lui februarie un nou apel la o încetare a focului.

În plus, liderul naţionalist a intrat în dispută în repetate rânduri cu Uniunea Europeană din cauza respectului fluctuant pentru statul de drept în Ungaria, problemă pe care Emmanuel Macron, mult mai eurofil, intenţiona să o aducă din nou în discuţie luni seară.

Citește și: VIDEO Putin golește muzeele de tancuri T-62 învechite pentru a le trimite pe front în Ucraina

Cina de la Palatul Elysee, la peste un an după ultima lor întâlnire bilaterală din decembrie 2021, la Budapesta, "a fost o ocazie de a reafirma necesitatea unităţii ţărilor europene în sprijinul lor pentru Ucraina în faţa agresiunii ruse, în special prin aplicarea strictă de sancţiuni împotriva Rusiei", au făcut cunoscut consilieri ai preşedintelui francez.

De asemenea, "a permis să se abordeze problema ratificării aderării Finlandei şi Suediei la NATO, precum şi a reformelor de interes comun, care ar trebui să aibă loc în următoarele câteva săptămâni în parlamentul Ungariei", potrivit Palatului Elysée.

Citește și: Senatul refuză, în unanimitate, să oprească propaganda Chinei din universitățile românești

Din cei 30 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice, doar Turcia şi Ungaria nu au ratificat încă aceste două noi candidaturi depuse în plin război din Ucraina. O sursă diplomatică franceză a declarat luni că este "destul de încrezătoare" în procesul parlamentar aflat în desfăşurare de partea maghiară.

Ungaria, singura țară europeană rămasă în „brațele Moscovei”

De la începutul conflictului în februarie 2022, Budapesta, foarte dependentă de importurile ruseşti de hidrocarburi, şi-a menţinut o poziţie ambiguă, abţinându-se să-l critice pe preşedintele rus.

Foto: Profimedia Images

Viktor Orban, care a avut legături strânse cu Vladimir Putin înainte de război, refuză să trimită arme Kievului şi critică sancţiunile europene împotriva Moscovei, deşi le-a votat.

De la revenirea sa la putere, în 2010, liderul naţionalist şi-a extins treptat controlul asupra mass-media şi justiţiei, atrăgându-şi regulat critici din partea Uniunii Europene, potrivit Agerpres.

UE blochează, astfel, fonduri alocate Budapestei în valoare de 12 miliarde de euro în aşteptarea unor reforme anticorupţie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te