Ludovic Orban continuă negocierile pentru susținerea guvernului

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 17.10.2019 - 11:23
Liderul PNL, Ludovic Orban/Foto: Inquam

Echipa de negociatori a PNL, formată din premierul desemnat, Ludovic Orban, și liderii celor două grupuri parlamentare din Senat și Camera Deputaților, Florin Cîțu și Raluca Turcan, are astăzi programate discuții cu trei dintre partidele care ar putea susține Guvernul.

SHARE

Prima rundă de consultări va avea loc la ora 13:00 cu cei de la Pro România. Se anunță a fi cele mai dure negocieri, după ce Victor Ponta a dat o serie de semnale publice că ar putea să nu susțină viitorul Cabinet. Și asta în condițiile în care voturile celor 32 de parlamentari pe care îi controlează sunt esențiale pentru învestirea lui Orban în funcția de prim-ministru (vezi aici matemartica parlamentară). Din partea Pro România vor participa la discuții Victor Ponta și Adrian Țuțuianu, potrivit G4Media.ro

La ora 15:30, liberalii au programată runda de discuții cu maghiarii de la UDMR. Liderul formațiunii, Kelemen Hunor a condiționat sprijinul pentru Guvernul Orban de încheierea unui acord scris în care să fie prevăzut clar că viitorul Executiv nu va da ordonanțe de urgență pe Justiție sau în privința legilor electorale.

Ultima rundă de negocieri de joi va avea loc, începând cu ora 16:00, cu ALDE, formațiunea lui Călin Popescu Tăriceanu. Acesta a spus că cei 20 de parlamentari ai săi sunt dispuși să voteze învestirea guvernului, cu două condiții majore însă: fără ordonanțe de urgență în domeniul justiției și fără cooptarea PMP la guvernare.

Cu cei de la USR negocierile vor avea loc vineri. Partidul lui Dan Barna a decis că nu va intra la guvernare și a pus o serie de condiții pentru susținerea Cabinetului Orban, printre care adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi, implementarea inițiativei ”fără penali” și desființarea Secției Speciale de anchetare a magistraților.

Miercuri seară, USR a postat pe Facebook un dialog pe care Dan Barna l-a avut online cu membri USR, la câteva ore după ce Rise Project a publicat un fragment audio din acest dialog. Barna a spus că scopul USR este să slăbească acum PSD prin alegeri anticipate, înainte ca social-democrații să-și pregătească revirimentul în contextul unei guvernări slabe a lui  Ludovic Orban. În cazul în care acesta din urmă își va trece cabinetul cu sprijin de la PSD, pentru USR ”ar fi perfect să facă opoziție la USL” (detalii aici).

Până acum, liberalii au avut discuții cu minoritățile naționale și cu PMP, formațiuni care și-au anunțat sprijinul pentru guvern.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -