Nicușor Dan a preluat mandatul de președinte: ”Cer partidelor să acționeze în interesul național”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 26.05.2025 - 17:15

Nicușor Dan devine al cincilea președinte al României de după Revoluția din 1989. După depunerea jurământului, în Parlament, el își preia mandatul prezidențial în cadrul unei ceremonii la Palatul Cotroceni.

SHARE

Nicușor Dan devine, azi, președintele României. El a depus jurământul în plenul reunit al Parlamentului și preia mandatul de la președintele interimar Ilie Bolojan, la Cotroceni. 

El devine, conform Constituției, garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale.

 

UPDATE 13.30 Președintele Nicușor Dan a ajuns la Palatul Cotroceni. Începe ceremonia militară. Primește onorul militar și salută garda de onoare.

Apoi a fost primit de președintele interimar Ilie Bolojan. După o discurție tete-a-tete, Bolojan a părăsit Palatul Cotroceni.

 

 

La ceremonia de la Parlament, Nicușor Dan a venit cu fetița sa.

Citește și: Ce a făcut Ilie Bolojan înainte de a preda mandatul lui Nicușor Dan, la Cotroceni?

Nicușor Dan a depus jurământul: „Cer partidelor să acționeze în interesul național”

UPDATE. 12.50 Nicușor Dan spune că prima vizită externă după preluarea mandatului ar vrea să fie la Chișinău, dar cel mai probabil va fi la Bruxelles.

Nicușor Dan depune jurământul la Cotroceni și devine al cincilea președinte de după Revoluție - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)

UPDATE 12.30 Ședința Solemnă s-a încheiat la Palatul Parlamentului. Urmează ca Nicușor Dan să meargă la Cotroceni.

UPDATE 12.17 Nicușor Dan transmite un mesaj românilor la începutul mandatului:

Citește și: Mesajul lui Nicușor Dan, după depunerea jurămîntului: ”România are o problemă a deficitului”

Vă multumesc pentru dezbaterea impresionantă pe care ați avut-o în ultimele săptămâni. Români din România și din diaspora ați arătat că sunteți interesați de direcția în care merge țara. Societatea a arătat că este vie și puternică.

Statul român are nevoie de o schimbare. Vă invit să vă implicați cu toată forța socială pe care ați dovedit-o pentru a pune presiune pe statul românesc ca să reformeze.

Vă asigur că voi fi un președinte deschis la vocea societății și partener cu societatea. 

Pe termen scurt, România are o problemă a deficitului. Statul român cheltuiește prea mult față decât își poate permite.

Este în interesul național ca România să aibă un guvern susținut de o majoritate parlamentară. Este interesul național ca această coaliție să facă reformele fiscale de care România are nevoie.

Este în interesul național ca România să dea mesajele de stabilitate.

Cer partidelor să acționeze în interesul național.

Președintele a spus despre economie: Avem nevoie să stopăm marea evaziune fiscală, să reducem și eficientizăm cheltuielile statului, să avem o strategie binedefinită de dezvoltare economică, să finanțăm un sistem coerent de irigații, să simplificăm accesul la fonduri europene, să asigurăm un cadru favorabil investitorilor.

Despre sănătate: este nevoie de digitalizare, de o echilibrare între medicină primară și ambulatorii și spitale, de o strategie de finanțare.

Despre educație: Este nevoie să stimulăm financiar personalul didactic, este nevoie ca în întregul sistem să stimulăm gândirea critică, să corelăm învățământul cu piața muncii, soluții pentru educația timpurie, creșe și grădinițe, să prevenim abandonul școlar.

În Justiție: E nevoie ca parchetele să se focalizeze pe marea corupție. E nevoie de o reformă la Inspecția judiciară, să reducem timpul de soluționare a dosarelor și să redefinim procedurile de promovare a magistraților și să reflectăm la reformarea CCR.

UPDATE 12.15 Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a binecuvântat învestirea președintelui Nicușor Dan.

UPDATE 12.10 Nicușor Dan depune jurământul, cu mâna pe Biblie:

”Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”

UPDATE 12.05 Marian Enache, președintele Curții Constituționale a României citește Hotărârea 44 privind validarea alegerii președintelui României. 

 ”În cadrul prerogativelor constituţionale, să vegheaţi la respectarea Constituţiei, la separaţia şi echilibrul puterilor în stat, la realizarea păcii şi bunăstării sociale, a unităţii, a coeziunii şi a solidarităţii poporului român, unicul fundament real al suveranităţii şi democraţiei constituţionale! Domnule Preşedinte, mai presus de toate, să garantaţi independenţa justiţiei instanţelor judecătoreşti şi a justiţiei constituţionale, să îmbinaţi meritocraţia cu democraţia pragmatică şi funcţională, precum şi cu protecţia drepturilor şi libertăţilor omului! În încheiere, exprimând spiritul Constituţiei noastre, credem că Democraţia există acolo unde „cei care iubesc libertatea ca necesitate înţeleasă îi domină pe cei care iubesc puterea”, a spus Marian Enache.

UPDATE 12.00 A început ședința solemnă la Palatul Parlamentului.

UPDATE 11.50 Nicușor Dan a ajuns la Palatul Parlamentului unde depune jurământul. 

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel și cei nouă magistrați ai CCR au ajuns, de asemenea, la Palatul Parlamentului. La ceremonie sunt prezeți și membrii Familiei Regale: principesa Margareta și principele Radu.

Citește și: Ce a făcut Nicușor Dan în dimineața învestirii. ”Tot timpul sunt emoții”

LIVE Nicușor Dan depune jurământul și devine al cincilea președinte de după Revoluție

Președintele ales, Nicușor Dan, preia, luni, mandatul prezidențial în cadrul unei ceremonii de predare-primire care va avea loc la Palatul Cotroceni.

El este al cincilea președinte al României după Revoluția din 1989, după Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis.

Potrivit Administrației Prezidențiale, la ora 13,30, la Palatul Cotroceni se va desfășura ceremonia militară cu prilejul învestirii în funcția de președinte al României a lui Nicușor Dan, iar la ora 13,35 va avea loc ceremonia de predare-primire a mandatului de șef al statului.

Anterior, președintele ales, Nicușor Dan, depune jurământul în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Ședința solemnă este programată să înceapă la ora 12:00.

La ședința solemnă a Camerelor reunite ale Parlamentului consacrată ceremonialului depunerii jurământului de către președintele ales au fost invitați să participe membrii Guvernului și ai CCR, foștii președinți ai României, Familia Regală, reprezentanți ai instituțiilor publice centrale, dar și ai autorităților aflate sub control parlamentar, reprezentanți ai cultelor religioase.

Printre invitați se află și europarlamentari, reprezentanți ai instituțiilor europene, dar și șefi ai misiunilor diplomatice acreditați în România.

Potrivit memorandumului aprobat de conducerea Parlamentului, ședința solemnă se deschide cu intonarea Imnului național, iar președintele Curții Constituționale, Marian Enache, prezintă hotărârea privind validarea alegerii președintelui.

Ulterior, Nicușor Dan va rosti jurământul, potrivit Constituției: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, va binecuvânta învestitura președintelui României.

Ceremonia se încheie cu mesajul adresat în plen de noul președinte al țării.

Curtea Constituțională a României a validat, joia trecută, rezultatul alegerilor prezidențiale, hotărârea CCR fiind publicată în Monitorul Oficial, scrie Agerpres.

Rolul președintelui, conform Constituției

Rolul instituțional al președintelui este reglementat de Titlul III - Autoritățile Publice, Capitolul II, din Constituția României. Articolul 80 stabilește două funcții fundamentale ale șefului statului:

(1) Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale.
(2) El veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice, având rol de mediator între puterile statului, dar și între stat și societate.

Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale din 2025, după o confruntare strânsă cu George Simion. Deși a intrat în turul al doilea cu doar 20% din voturi, candidatul independent a reușit să răstoarne calculele inițiale și a obținut victoria în 86 de țări.

Citește și: Nicușor Dan, învingător la prezidențiale în 83 de țări. George Simion, „bântuit” de cifra „11”

Știre în curs de actualizare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te