Jumătate din angajații de la Consiliul Județean Bihor, dați afară. Un director câștiga 16.000 lei

DE Alex Darvari | Actualizat: 14.04.2023 - 15:38
Ilie Bolojan, președinte CH Oradea - Foto: Facebook /Ilie Bolojan

Președintele Consiliul Județean Bihor, Ilie Bolojan a anunțat că a dat afară jumătate din angajații instituției iar lucrurile merg foarte bine și fără aceștia.

SHARE

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat că lucrurile merg bine și după ce a concediat jumătate din angajați.

Potrivit datelor oficiale, la CJ Bihor, un consilier câștigă 7.000 - 8.000 de lei, un vicepreședinte - 16.000 lei, și un director 15.000 lei.

Bolojan , a explicat miercuri, în direct la Digi24, de unde poate face statul economie și cum ar putea fi stimulate autoritățile locale să colecteze mai bine banii din taxe și impozite. 

Citește și: Forțele ucrainene bat în retragere în zona Bahmut. Rușii atacă furibund orașul în ruine

„Din punctul meu vedere, există două posibile abordări. Una este cea care prin lege prevede ridicarea numărului de locuitori pentru ca o comună să funcționeze de sine stătătoare, ceea ce impune fuziunea comunelor sau comunelor din suburbii cu marele orașe, lucru care se discutat în ultimii ani, dar nu s-a făcut nimic. Iar partea asta de colaborare este doar un surogat.

Jumătate din angajații de la Consiliul Județean Bihor, dați afară. 

Citește și: Dan Diaconescu a cunoscut gemenele la un dineu al milionarului Murad care-i dădea și camere gratis

O astfel de măsură poate fi luată probabil după alegeri, cu un guvern stabil, cu o anumite perspectivă și cu o aplicare din ciclul electoral următor și nu cred că ar fi o mare problemă să se ia o astfel de decizie”, a declarat acesta. Președintele CJ Bihor este de părere că stimularea sau sancționarea autorităților locale poate fi o altă soluție pentru o mai bună colectare a taxelor.

Grade de încasare de 40-50%

„A doua modalitate, care se poate aplica în orice moment fără un mare acord politic este luarea unor măsuri financiare care pot fi luate în orice moment în așa fel încât să stimuleze eficența administrației publice în general și de asemenea să stimuleze performața în administrație. În legislația de bază există o prevedere care spune că banii care se distribuie de la guvern pentru echilibrare bugetară se dau direct proporțional cu gradul de încasare al impozitelor locale. Avem primării care au grade de încasare de 40-50% și e o abordare a primarilor de a nu-și deranja electorii și nu e normal ca statul să acopere neîncasările unei autorități, lucru care se prorogă de câțiva ani de zile, în loc să se aplice imediat, ceea ce i-ar stimula pe toți să își facă datoria.

De asemenea, dacă s-ar premia scăderea cheltuielilor pe cap de locuitor cu bani de investiții, dacă s-ar impune măsuri prin care dacă nu ai venit proprii suficiente care să îți acopere salariile să nu mai ai posibilitatea ca independent să stabilești numărul de salariați, grial de salarizare, pentru că, în fapt, tu stai pe banii statului român și nu este normal acest lucru.”, spune liderul PNL. Bolojan a explicat și cum a reușit să reducă cheltuielile cu aproximativ 6 milioane de euro pe an la Consiliul Județean Bihor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te