Iohannis: Trăim vremuri în care militarii sunt angajați într-un altfel de război

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 25.10.2020 - 14:38
Klaus Iohannis. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că Armata României, "demnă de trecutul şi de eroii săi", rămâne pentru poporul român acelaşi reper moral.

SHARE

Șeful statului a mai adăugat că "trăim însă vremuri care ne obligă să privim Armata și dintr-o altă perspectivă, anume aceea în care militarii săi sunt angajați într-un altfel de război, cu un inamic nevăzut și foarte dificil de combătut, noul coronavirus".

Președintele Iohannis a participat la ceremonia desfăşurată cu ocazia Zilei Armatei Române la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.

"În fiecare an, pe 25 octombrie, sărbătorim Armata României şi îi comemorăm pe cei care, de-a lungul istoriei, au luptat pentru apărarea naţiunii şi a statului român.

Îmi exprim, astăzi, recunoștința față de eroii-ostași căzuți pe câmpul de luptă pentru apărarea patriei și aduc un omagiu supraviețuitorilor, veteranii de război. Dragostea și datoria lor față de țară reprezintă exemple durabile pentru generația tânără.

Armata României, demnă de trecutul și de eroii săi, rămâne, pentru poporul român, același reper moral".

România are astăzi o armată "modernă" şi "bine pregătită" care asigură îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi implementarea politicii de securitate şi apărare comună a Uniunii Europene, a precizat șeful statului.

Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că implicarea Armatei României în efortul de combatere a răspîndirii coronavirusului, încă de la debutul pandemiei de COVID-19, a fost exemplară.

„Trăim însă vremuri care ne obligă să privim Armata și dintr-o altă perspectivă, anume aceea în care militarii săi sunt angajați într-un altfel de război, cu un inamic nevăzut și foarte dificil de combătut, noul coronavirus.

Implicarea Armatei României în acest efort național, încă de la debutul pandemiei de COVID-19, a fost exemplară.

Personalul de specialitate și cele mai adecvate mijloace de care Armata dispune au contribuit semnificativ la protejarea și salvarea vieților cetățenilor și la limitarea, pe cât posibil, a răspândirii acestei boli.

Salut eforturile medicilor militari și devotamentul lor total încă de la primele semne ale apariției virusului în țara noastră.

Totodată, apreciez implicarea personalului militar și civil din Armata României care a avut misiuni specifice în perioada instituirii stării de urgență și, ulterior, a declarării stării de alertă, o dovadă în plus a sprijinului consistent dat autorităților naționale în confruntarea cu actuala criză sanitară.

Armata României este pregătită nu numai să apere populația și teritoriul împotriva oricărei agresiuni externe, dar și să sprijine autoritățile centrale și locale în situații de criză.

În această zi specială, studenții anului întâi din Institutul Medico-Militar au depus jurământul militar, expresie a devotamentului față de neam și patrie, pragul maturității și responsabilității.

Dragi studenți, ați jurat în fața Drapelului de luptă pe care este scrisă deviza „Onoare și Patrie”, cuvinte care exprimă suprema datorie morală. Am convingerea că veți răspunde cu cinste încrederii pe care cetățenii patriei o au în voi.

De asemenea, în semn de prețuire și apreciere pentru rezultatele deosebite obținute în procesul educativ, am înmânat Drapelul de Luptă Institutului Medico-Militar.

Cu prilejul Zilei Armatei României, vreau să îmi exprim totodată aprecierea față de participarea neîntreruptă la misiuni și exerciții alături de partenerii din Alianța Nord-Atlantică și față de continuarea activităților de învățământ și de instruire, chiar și în această perioadă foarte dificilă.

Acest lucru dovedește rigurozitatea și disciplina unei armate moderne și flexibile, conectată și adaptată la realitățile și provocările societății contemporane.

Dragi militari, vă mulțumesc pentru sacrificiile și dedicarea de care dați dovadă şi vă urez succes în misiunile dumneavoastră".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te