Iohannis: „România este un stat puternic pentru că are o societate civilă puternică”

DE Alin Crișan | 28.09.2022 - 21:17
Președintele Klaus Iohannis - Foto: Profimedia

România este un stat puternic pentru că are o societate civilă puternică, se arată în mesajul transmis miercuri de către președintele Klaus Iohannis, cu ocazia celei de-a XX-a ediții a Galei Societății Civile.

SHARE

„Vă felicit pentru că, timp de 20 de ani, ați promovat permanent eforturile sectorului neguvernamental, astfel încât inițiativele cu impact major au putut fi mai bine cunoscute de români. Sunt de apreciat preocuparea de a găsi mereu soluții pentru a ajuta și implicarea, dedicarea și profesionalismul cu care derulați proiecte care schimbă vieți. Aceasta cu atât mai mult cu cât în ultimii ani ne-am confruntat cu multiple crize, în urma cărora au avut de suferit comunități întregi, iar dumneavoastră, deși ați fost direct afectați de aceste perioade dificile, ați găsit resurse pentru a merge mai departe și pentru a le fi de folos în continuare celor aflați în nevoie”, se arată în mesajul lui Iohannis.

Citește și: Când vezi în meniu cotlet de zebră sau de crocodil trebuie să suni la poliție. Ce oficial crede asta

Pandemia de COVID-19 a adus multe schimbări și noi provocări în sectorul asociativ: „cu toate acestea, v-ați adaptat rapid, ați regândit modul de lucru și ați acționat imediat pentru sprijinirea celor vulnerabili. Când societatea noastră a avut cea mai mare nevoie, ați reușit să sprijiniți personalul medical și să oferiți asistența necesară vârstnicilor și persoanelor aflate în situații de risc. Sunt remarcabile și proiectele realizate pentru asigurarea accesului la educație al copiilor afectați de restricții. La începutul acestui an, ne-am confruntat cu o nouă criză, generată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, iar societatea civilă s-a mobilizat exemplar și a impresionat întreaga lume prin eforturile substanțiale de a-i ajuta pe refugiații veniți din țara vecină. De șapte luni, un număr semnificativ de reprezentanți și voluntari ai organizațiilor asistă persoanele care au trecut granița în căutarea siguranței, oferind ajutor în regim de urgență, precum și sprijin pe termen mediu și lung”.

Citește și: Aurescu, discuții cu subsecretarul de stat american despre investiții în România: Domeniile vizate

Președintele se declară „profund recunoscător pentru munca pe care ați depus-o în sprijinul celor mai vulnerabili și pentru dezvoltarea și modernizarea societății noastre”.

„Fiecare program și proiect implementat cu succes înseamnă, de fapt, beneficii reale în viețile oamenilor. În arhitectura oricărui stat democratic, societatea civilă se opune abuzurilor și critică derapajele, devenind astfel vocea celor care apără valori și principii. România este un stat puternic pentru că are o societate civilă puternică! Eforturile dumneavoastră vă sunt recunoscute și premiate în această seară pentru că, indiferent de context, ați luptat pentru drepturile, libertatea și demnitatea celor din jurul vostru. Societatea civilă este catalizatorul schimbării, având forța incredibilă de a dezvolta comunitățile, de a crește participarea și implicarea civică, precum și gradul de coeziune socială, dar și de a responsabiliza autoritățile publice și sectorul privat. Organizațiile neguvernamentale dețin o experiență bogată în domenii diverse și, de foarte multe ori, aduc abordări inedite și punctuale în rezolvarea unor probleme cu care se confruntă anumite grupuri. Astfel, contribuția societății civile devine esențială în formularea politicilor guvernamentale. Societatea civilă este cea mai apropiată de comunitățile locale și înțelege foarte bine nevoile individuale ale cetățenilor, precum și problemele cu care aceștia se confruntă”, se mai arată în mesaj.

Citește și: Cea mai mare flotă de barje, pe Dunăre: Transportă cerealele din Ucraina în portul Constanța

Iohannis adaugă că organizațiile societății civile joacă un rol esențial în a oferi grupurilor vulnerabile posibilitatea de a se dezvolta, intervenind pentru a răspunde anumitor nevoi particulare, asigurând complementaritate acțiunilor statului și reducând posibile discrepanțe în zonele în care eforturile guvernamentale nu sunt suficiente: „Obiectivul constant de a dezvolta România presupune o colaborare mai largă între cele trei sectoare: guvernamental, non-guvernamental și privat. În acest sens, îndemn autoritățile și instituțiile statului să coopereze mai consistent cu sectorul asociativ”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te