Iohannis, după decizia CCR privind revizuirea Constituției: CCR a validat referendumul

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 23.07.2019 - 16:53
Președintele Klaus Iohannis/Foto: Inquam

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, la Palatul Cotroceni, că decizia Curții Constituționale privind amnistia și grațierea corupților nu înseamnă că această măsură nu poate fi luată prin lege, pentru acest lucru fiind însă nevoie de voință politică.

SHARE

„E datoria partidelor de a găsi forma cea mai potrivită de a transpune în lege voința cetățenilor”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele României a anunțat că promulgă legea privind scrutinul în diaspora: vot anticipat, vot prin corespondență la prezidențiale și posibilitatea ca cei care sunt în perimetrul secției de votare la închidrea urnelor să poată vota până la miezul nopții.

„PSD și ALDE sunt singurele partide care nu au semnat acordul politic pe care l-am propus. Coaliția PSD ALDE se poziționează împotriva voinței românilor prin pasivitate. Consecința imediată e să acționeze în acord cu voința românilor. Românii așteaptă cât mai repede ca voința lor să fie transpusă în măsuri concrete.

CCR a stabilit că nu e nevoie de modificarea Constituției. În refernedumul convocat, eu nu am întrebat cetățenii dacă interdicția trebuie instituțită în Constituție. E nevoie în primul rând de voință politică. Acordul politic pe care l-am inițiat reprezintă tocmai acea garanție bazată pe angajamentul că oamenii politici înțeleg vocea poporuliui” a declarat președintele, potrivit G4Media.

De asemenea, șeful statului a adăugat că CCR a validat încă de luna trecută rezultatele referendumului, fapt care face ca demersul să fie corect și pe deplin constituțional, iar decizia recentă nu schimbă cu nimic realitatea. Klaus Iohannis solicită guvernului, mai ales MAI și MAE, AEP să dea dovadă de maximă.

„Autoritățile statului au obligația de a pune în aplicare prevederile legii cu bună credință pentru a se asigura că toți cetățenii pot vota. Crearea unui cadru legislativ e un prim efect al acordului politic. Urmează interzicerea amnistiei și grațierii pentru corupți și stoparea practicii abuzive a OUG-urilor.”

Declarațiile au fost făcute în cadrul ceremoniei de semnare de către UDMR și minoritățile naționale a pactului privind justiția, parafat de celelalte partide, mai puțin PSD și ALDE, pe 13 iunie.

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat că atunci când Iohannis l-a invitat să semneze acordul, a spus că vă veni.

„Intenția era de la bun început să semnez acordul, să ne alăturăm demersului. Am spus că avem câteva observații legate de text, dar principiile pot fi asumate de noi. Chestiunea OUG-urilor – noi am spus că trebuie un pas mai curajos și să le eliminăm din Constituție.

Legiferarea trebuie readusă în Parlament, considerăm că nu e nevoie de OUG. Le putem păstra pentru situații excepționale – război, catastrofe naturale.Considerăm că dacă se va face amendarea Constituției, trebuie să dispară instituția OUG”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit G4media.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te