Iohannis îl acuză pe Teodorvici că minte: Nici un leu din Fondul de rezervă pentru pesta porcină!

DE Mircea Marian | Actualizat: 31.08.2018 - 12:49
Klaus Iohannis Foto: Administrația Prezidențială

Administrația Prezidențială a emis un nou comunicat în care cere Guvernului să ia măsuri împotriva pestei porcine. Iohannis solicită „un proces cât mai rapid, simplu și eficient de întocmire, aprobare și plată a dosarelor de despăgubire”.

SHARE

„Dată fiind starea de fapt și extinderea agresivă a pestei porcine, cu riscuri și consecințe care se pot dovedi dramatice pentru agricultura și economia României, din partea Guvernului se anunță cu seninătate faptul că fondul de rezervă este zero, în ciuda asigurărilor repetate prin care Guvernul și-a propus să arate că situația bugetară este stabilă, că sunt bani pentru pensii, salarii și pentru restul cheltuielilor.

În ciuda gravității acestei situații în raport cu mijloacele de intervenție pentru anumite situații de criză, cum este actualmente criza pestei porcine, ministrul finanțelor afirmă că fondul de rezervă este zero deoarece fondurile au fost cheltuite pentru situațiile de calamitate, inclusiv pentru pesta porcină.

În realitate, cheltuielile din fondul de rezervă pe care Guvernul le-a făcut pentru pesta porcină africană sunt zero. Nu poate fi identificat niciun act normativ, în ciuda spuselor ministrului finanțelor, prin care să fie alocată din fondul de rezervă vreo sumă, oricât de mică, în legătură cu criza generată de PPA”, se arată în comunicatul lui Iohannis. 

Șeful statului solicită Executivului să îi despăgubească „rapid” pe crescătorii de porci afectați de PPA.

În plus, în comunicat se arată că, la rectificarea bugetară, se taie banii CNAS pentru medicamente: „De exemplu, în privința constrângerilor pe care Guvernul le invocă, cum ar fi cele referitoare la cheltuielile cu medicamentele, trebuie cunoscut faptul că tocmai prevederile rectificării bugetare vulnerabilizează buna funcționare a aprovizionării cu medicamente: la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, rectificarea bugetară propusă de Guvernul PSD a însemnat tăieri de 2,5 miliarde lei de la capitolul „bunuri și servicii” - din care sunt achiziționate medicamentele, pentru ca banii să fie direcționați la transferuri, pentru plata salariilor”. 


Teodorovici: Fondul este azi pe zero


Acum câteva zile, ministrul de Finanțe a susținut că fondul de rezervă este zero pentru că a fost cheltuit pentru pesta porcină. „Fondul de rezervă a primului-ministru este astăzi pe zero, pentru că am alimentat tot timpul situaţiile care au apărut: inundaţii, calamităţi naturale, pesta porcină. S-au alimentat din acest fond astfel de situaţii”, a declarat Teodorovici, la Antena 3.

Fondul de rezervă al primului-ministru pentru acest an a fost stabilit la peste 100 de milioane de euro.

„Sunt publicate în Monitorul Oficial Hotărârile de Guvern prin care Guvernul a alocat sumele respective, fie pentru calamităţi naturale, fie pe pestă porcină şi pentru alte astfel de situaţii. Sumele au fost de peste 600 de milioane de lei, numai pe calamităţi naturale (...) evenimente care nu s-au anticipat anul trecut, când s-a făcut bugetul pe 2018”, a explicat Teodorovici.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te