Iohannis, despre antreprenoriat: „Un motor esenţial al creşterii economice a României”

DE Alin Crișan | 02.11.2022 - 20:10
Klaus Iohannis - Foto: Profimedia

Potrivit lui Klaus Iohannis, în actualul context global şi regional "volatil", atitudinea corectă rămâne echilibrul, responsabilitatea, precum şi stabilirea unor planuri "concrete şi pertinente" pentru dezvoltarea ţării pe termen lung.

SHARE

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că mediul antreprenorial rămâne un motor esenţial al creşterii economice a României şi continuă să-şi dovedească rezilienţa şi flexibilitatea în raport cu perioada dificilă pe care o traversăm.

"Mediul antreprenorial continuă să-şi dovedească rezilienţa şi flexibilitatea în raport cu perioada dificilă pe care o traversăm, rămânând un motor esenţial al creşterii economice a României. Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România merită toată aprecierea pentru modul cum a reuşit să asigure un echilibru constructiv, atât în organizaţie, cât şi în relaţia cu autorităţile, în toată această perioadă. (...) Traversăm o perioadă încă marcată de incertitudini şi imprevizibilitate. Pandemia, războiul şi criza energetică au evidenţiat o serie de vulnerabilităţi structurale în economie şi administraţie, disparităţi regionale şi fragilităţi în materie de sustenabilitate. Cu toate acestea, creşterea economiei României a fost una peste aşteptări, iar ultimele estimări menţin un avans pozitiv considerabil", a transmis şeful statului, miercuri, într-un mesaj citit de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, la Ateneul Român, cu ocazia celei de-a 30-a ediţii a Topului Naţional al Firmelor Private din România.

"Preţurile la energie electrică, gaze naturale şi carburanţi au generat restrângerea sau chiar închiderea unor activităţi economice. Crizele suprapuse şi-au pus astfel amprenta asupra întregului mediu de afaceri. Este adevărat că amplitudinea a fost diferită, însă, în ansamblu, atât întreprinderile mici şi mijlocii, cât şi marea industrie încă se confruntă cu un impact împovărător asupra activităţii curente. Pentru atenuarea acestor efecte asupra mediului de afaceri, Guvernul a iniţiat şi derulează în continuare o serie de măsuri de sprijin. Întreprinderile mici şi mijlocii au reprezentat o prioritate clară pentru schemele de ajutor de stat dedicate traversării crizelor şi încurajării investiţiilor", susţine Iohannis.

Preşedintele a subliniat că mediul de afaceri este "un mecanism complex", a cărui bună funcţionare şi dezvoltare sunt asigurate în egală măsură de întreprinderile mici şi mijlocii şi de marea industrie.

"Orice intervenţie asupra acestui mecanism trebuie atent cântărită pentru a nu crea discriminări, dezavantaje sau dezechilibre dificil de corectat ulterior. Funcţionarea eficientă a diferitelor lanţuri valorice reprezintă motorul unei economii puternice şi competitive, iar procentul de peste 50% IMM-uri care furnizează bunuri şi servicii pentru marea industrie denotă o legătură puternică între toţi actorii economici, integraţi pe orizontală şi verticală în structura de producţie. De aceea, este momentul să renunţăm la poziţiile aparent antagonice şi să asumăm realitatea că relaţia dintre marile companii şi întreprinzătorii mici şi mijlocii, deşi aparent asimetrică, în fapt este una reciproc avantajoasă. Cu certitudine este nevoie de îmbunătăţirea funcţionării lanţurilor valorice din economie, atât în privinţa eficienţei, cât şi a echităţii, prin parteneriat, atitudine echilibrată şi recunoaşterea reciprocă a rolului celor doi piloni fundamentali ai economiei de piaţă - cooperarea şi competiţia", a subliniat Klaus Iohannis.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te