Iohannis acuză guvernarea PSD că, prinsă în lupta cu Justiția, a uitat de pesta porcină

DE Mircea Marian | Actualizat: 29.08.2018 - 12:21
Iohannis la Indagra, 2016 Foto: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului, printr-un comunicat de presă, „adoptarea de urgenţă a tuturor măsurilor necesare prin care să fie stopată creşterea numărului de focare de pestă porcină africană”.

SHARE

Șeful statului a cerut și despăgubirea rapidă a agricultorilor. „Preşedintele Klaus Iohannis consideră că, în acest moment, prioritatea trebuie să fie luarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii virusului şi despăgubirea cât mai rapidă a producătorilor afectaţi, în vederea atenuării impactului social. Totodată, cei care au gestionat într-un mod complet defectuos această criză vor trebui să-şi asume responsabilitatea stării de fapt", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale. 

Citește și: Pesta porcină: dezastrul economic despre care Guvernul tace

Potrivit președintelui, sunt peste 700 de focare, răspândite în 10 judeţe ale ţării, inclusiv în Ilfov, iar numărul focarelor se extinde „ameninţător”. „Pesta porcină africană face ravagii în rândul crescătorilor de porcine, iar fermele mari din sud-estul ţării sunt pe cale să fie practic exterminate. Se înregistrează deja pagube de zeci de milioane de euro, pierderi de mii locuri de muncă, precum şi pierderea unor importante oportunităţi comerciale pentru România. Vorbim aici de implicaţii majore pentru economia naţională, deoarece virusul PPA pune în pericol toate fermele comerciale de creştere şi îngrăşare a porcului din România, care produc aproximativ jumătate din totalul cărnii de porc destinate consumului intern. 

Citește și: Rețeaua „porcină" - Sorin Paul Stănescu, 28.000.000 € de la stat

Starea de fapt actuală arată că Guvernul este incapabil să gestioneze situaţia pestei porcine africane, care are consecinţe foarte grave pentru economia românească. La fel de grav este şi faptul că autorităţile responsabile nu au informat producătorii şi populaţia, la timp şi eficient, cu privire la riscurile majore ale răspândirii virusului PPA. Prinsă în lupta cu Justiţia, pentru a obţine subordonarea acesteia, guvernarea PSD a uitat să se lupte cu pesta porcină africană, cel mai grav flagel cu care s-a confruntat zootehnia românească până în prezent", a susținut Klaus Iohannis. 

Citește și: Măsurile Guvernului ar putea extinde epidemia de pestă porcină africană

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -