Înalți funcționari publici, demiși după scandalul ”azilelor groazei”. Pe cine a dat Ciolacu afară

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 10.07.2023 - 11:25
Marcel Ciolacu a demis doi șefi în scandalul azilelor groazei Foto: Guvernul României

Înalți funcționari publici au fost demiși din funcții în urma scandalului azilelor groazei. Premierul Marcel Ciolacu a semnat ordinele prin care au fost destituiți.

SHARE

Doi înalți funcționari public cu rang de secretar de stat, respectiv subsecretar de stat, au fost demiși de premierul Marcel Ciolacu. 

Luni a semnat ordinele de destituire din funcții. 

Este vorba despre președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Mihai Tomescu. Acesta avea rang de secretar de stat. 

De asemenea, premierul a semnat ordinul prin care este destituită din funcție Adela Crăciun, care avea rang de subsecretar de stat și era vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

Înalți funcționari publici, demiși după scandalul ”azilelor groazei”. Pe cine a dat Ciolacu afară

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Mihai Tomescu, a confirmat demisia pe Facebook.

”Dragii mei, am luat astăzi act de decizia domnului Prim Ministru de a fi destituit din funcţia de preşedinte al ANPDPD. Eu mă consider o persoană demnă şi un profesionist şi nu vreau să comentez această decizie.

Pentru mine, această funcţie nu a reprezentat o sinecură şi nu am o miză politică. Tot ceea ce am făcut a fost să mă pun în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi si să repun pe picioare o instituție care a pătimit atât de mult de-a lungul anilor.

Citește și: Vasile Bănescu, despre azilele groazei: Monștrii adevărați au adesea chip agreabil uman, apar la tv

Au fost cel puţin cinci reorganizări sau desfiinţări succesive ale acestei instituţii în ultimii zece ani, fapt ce se răsfrânge şi în calitatea politicilor sociale din acest domeniu.

De situaţia tragică şi cele petrecute în serviciile sociale apărute în spaţiul public zilele acestea, doresc să vă spun că monştrii care au avut aceste comportamente faţă de persoanele cu dizabilităţi trebuie să suporte consecinţele legii. Vă asigur însă că toate acţiunile noastre de control şi monitorizare au fost realizate cu profesionalism şi de echipe formate din oameni de înaltă calitate morală.

Vă mulţumesc pentru tot sprijinul şi îmbrăţişez comunitatea persoanelor cu dizabilităţi din România”, a scris Tomescu pe pagina de Facebook

Pe lângă preşedintele Autorităţii, a fost demis şi vicepreşedintele instituţiei, Adela Crăciun.

Marcel Ciolacu: Nu am nicio milă pentru ticăloși

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat duminică, referitor la ceea ce s-a întâmplat în centrele pentru îngrijire în care bătrâni erau torturaţi, că nu are nicio milă pentru „ticăloşii” care au făcut astfel de lucruri.

”Vreau să fiu foarte clar, nu am nicio milă pentru ticăloșii care au creat aceste azile ale groazei, iar faptul că așa ceva a fost posibil ne arată un singur lucru: avem de-a face cu o problemă de fond, o problemă de sistem, un sistem corupt și inert. Acesta este adevărul.

La fel ca și dvs., am văzut infractori, sunt peste tot în lume, asemenea ticăloși, asemenea cruzime, oameni dezumanizați total. Cred că nimeni nu era pregătit pentru așa ceva; la fel, să vedem funcționari publici complici care, în loc să fie de partea acestor oameni, s-au vândut acestor ticăloși.

Alături de colegii mei din Guvern, am discutat astăzi și avem trei priorități.

În primul rând, toate centrele pentru copii, persoane vârstnice și persoane cu dizabilități - de stat sau private - trebuie verificate și reanalizate toate autorizațiile. Termenul va fi unul foarte scurt - o săptămână -, sub coordonarea prefecților.

În al doilea rând, solicit autorităților de drept toleranță zero față de grupurile infracționale care au jefuit aceste persoane total neajutorate. În afară de tratamentul la care au supus aceste persoane, le-au furat și bunurile, și casele, și pensiile. Complexitatea infracțiunilor este una care depășește imaginația noastră. Am stabilit cu ministrul Justiției ca soluționarea acestor cauze să fie o prioritate.

În al treilea rând, fac un apel către toate cultele din România, în primul rând către Biserica Ortodoxă, dar și către ONG-urile care activează în domeniul social: avem nevoie de implicarea dvs. pe tot ce ține de latura socială, asistență, în primul rând pentru persoanele vulnerabile.

Faptele petrecute în aceste azile ale groazei ne-au arătat, repet, o dezumanizare totală a unor persoane pe care eu nu le pot spune și nu le pot numi „oameni”.

Ministerul Muncii, începând de luni, va sta de vorbă cu toți reprezentanții cultelor, cu Secretariatul Cultelor și, nu în ultimul rând, cu ONG-urile, pentru acorduri pentru implicarea în această activitate.

Citește și: Ancheta în dosarul ”azilele groazei”. Încep verificări în toată țara: ”Sistemul trebuie schimbat”

Sistemul trebuie schimbat. Este nepermis să avem o mulțime de instituții de control care își pasează vina una alteia. Trebuie regândit tot sistemul, de la autorizare, monitorizare și control; cine autorizează și care sunt condițiile de autorizare; cine monitorizează; ce monitorizează - intervale și proceduri clare -; cine verifică și ce verifică.

De aceea, vreau să clarificăm acest sistem din punct de vedere legislativ, astfel încât să nu mai existe portițe pentru nimeni. Cine are de făcut o treabă, să o facă, iar cine nu-și face treaba, să răspundă, iar cine nu înțelege să-și facă treaba, să plece acasă.

Nu mai vreau fugă de responsabilitate, ci vreau un sistem coerent, cu reguli clare în acest domeniu. Vorbim, de fapt, de cele mai vulnerabile persoane: copii, bătrâni și persoane cu dizabilități.

Sunt ferm convins că, în viitoarea sesiune, împreună cu toți partenerii sociali, se vor face toate modificările legislative în acest sens”, a transmis Marcel Ciolacu.

Peste 100 de bătrâni au fost abuzați în azilele groazei de lângă București.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te