Ilie Bolojan și-a prezentat bilanțul pentru cele 100 de zile de când este președintele interimar al României. El a spus că a preluat mandatul în condiții dificile, când românii aveau încredere scăzută în instituțiile statului.
”Un mare mulțumesc cetățenilor României. Pentru mine a fost o mare onoare să fiu în serviciul României la Cotroceni timp de 100 de zile”, a spus Ilie Bolojan.
UPDATE. Citește și: Ilie Bolojan: Avem nevoie de consens cu SUA și UE. Românii merită mai mult respect
Președintele interimar Ilie Bolojan, la bilanțul de 100 de zile: ”Mulțumesc cetățenilor României”
Ilie Bolojan a explicat că cele 100 de zile de mandat nu au fost ușoare și că a preluat mandatul în condiții dificile, cu o cotă scăzută de încredere în instituții, el preluând interimatul într-o perioadă de tensiuni sociale, după anularea alegerilor.
Acest mandat a fost preluat în condiții dificile, dacă vă aduceți aminte, cu o cotă scăzută de încrederea în instituțiile publice. Veneam într-un climat de tensiuni sociale, iar mandatul a fost derulat tot în condiții dificile, autoritare scăzută pe care o are un președinte interimar, pentru că nu are votul popular, în condiții de turbulențe în politica internațională pe care le știți. De la războiul din Ucraina, de la dialogul inconstant între SUA și UE, tarife;
Și două domenii au fost importante, cele care țin de politica externă și de apărare. Aici împreună cu colegii am avut în vedere ancorarea apărării noastre pe doi piloni. Pilonul apartenenței noastre la UE, al doilea a fost apartenența la NATO și relația cu SUA;
Toate întâlnirile care au avut loc au urmărit acești doi piloni. Am avut poziții constante, atât în ceea ce privește războiul din Ucraina, unde am susținut o pace justă. Pozițiile României în cadrul UE, al Consiliului European au fost predictibile, convergente cu Guvernul României și cred că am contribuit în această scurtă perioadă la consolidarea unei imagini a unei țări predictibile;
Am susținut accesarea fondurilor europene pentru apărare. O altă direcție importantă a fost legată de stabilitatea politică internă și de dialogul instituțional. Cooperarea cu Guvernul a fost o prioritate. Această stabilitate a contribuit la derularea unor procese normale. Mulțumesc fostului premier Marcel Ciolacu, dar și miniștrilor pentru colaborarea pe care am avut-o;
O componentă importantă a însemnat organizarea în bune condiții a alegerilor prezidențiale și vreau să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în aceste alegeri, de la cei din secțiile de votare, la cei care au asigurat siguranța în interiorul urnele și consider că am avut niște alegeri desfășurate în bune condiții. Derularea fără incidente arată că am avut o organizare bună;
Un alt mandat a fost să recâștigăm încrederea în autorități și partea de transparență în ceea ce privește cheltuielile instituției, partea de dialog și comunicare cu cetățenii, partea de deschidere a Palatului Cotroceni sunt elementele de bază care eu cred că au contribuit la realizarea unor pași, insuficienți, însă au dus la creșterea încrederii în instituții;
Le mulțumesc cetățenilor României pentru că, fiecare acolo unde își face datoria pentru mine a fost o mare onoare să fiu la Cotroceni în aceste 100 de zile.
Pentru a juca în plan extern la potențialul țării noastre avem nevoie de consens pe relația cu SUA, cu UE, aceste relații nu sunt antagonice, ci complementare. Sunt o simbioză;
Dacă vrem ca în plan intern să dăm randament mare, este nevoie de o colaborare între guvern și această instituție;
Performanța se face cu profesioniști;
Dacă există consens, vom putea fi mai bine poziționați și îi vom putea reprezenta mai bine pe cetățeni și în anii viitor. Fără o colaborare, fără o poziționare pe apărare, pe zona de justiție, pe economie, fără o consultare, astfel încât pozițiile noastre să fie convergente în exterior, indiferent cine se duce să le prezinte, din nou nu putem acorda maxim potențial;
Cred că încrederea se recâștigă prin respectul pentru cetățenii României, dar acest respect nu trebuie să îl facem doar verbalizat, ci prin ce realizăm zilnic prin comportamentul nostru, prin atitudinea noastră, prin felul în care ne exercităm o funcție. Cred că trebuie să oferim mai mult respect cetățenilor României. Trebuie să respectăm cetățenii, indiferent de opțiunile lor politice, indiferent de criticile lor;
Un mare mulțumesc cetățenilor României. Pentru mine a fost o mare onoare să fiu în serviciul României la Cotroceni timp de 100 de zile.
Ce spune Bolojan despre funcția de premier
Preşedintele interimar Ilie Bolojan a spus, referitor la sumele care sunt alocate partidelor politice (380.000.000 de lei pe an) că acestea pot fi reduse în perioada următoare, dar mai ales reglementate în aşa fel încât, după modelul fundaţiilor germane, aceste sume să se ducă în principal pe partea de pregătire a membrilor acestor partide.
”Consider că sumele care sunt alocate partidelor politice pot fi reduse în perioada următoare, dar mai ales reglementate în aşa fel încât, după modelul fundaţiilor germane, aceste sume să se ducă în principal pe partea de pregătire a membrilor acestor partide pentru a fi mai competitivi, mai profesionişti.
Această investiţie, practic, care se face din banii publici, se va întoarce prin serviciile pe care aceşti oameni le vor aduce ţării noastre acolo unde sunt de un post, în favoarea cetăţenilor.
În ceea ce privește funcția de premier: Noul președinte Nicușor Dan, căruia îi doresc mult succes în funcție, va avea consultări cu partidele politice și va avea o propunere.
Întrebat dacă își dorește să fie premier, el a răspuns: ”Pentru a fi un premier eficient, ai nevoie de o majoritate parlamentară, de autoritate, de parteneri, nu este vorba dacă îți dorești sau nu și niciun premier nu va putea fi performant dacă nu va avea cei mai buni miniștri și echipe de profesioniști în jurul său”.
Citește și: Ilie Bolojan, despre postul de premier: ”Se va face o propunere în câteva zile”
De ce să nu ne împrumutăm de la FMI
Bolojan este de părere că țara noastră nu trebuie să se împrumute de la FMI. Asta ar crește costurile la care ne împrumutăm și ar aduce mari probleme, a spus președintele interimar.
"Vă dau un răspuns, nu în ipoteza în care aș fi numit premier. Cred că pentru țara noastră este bine să evităm o astfel de situație pentru că asta ar însemna că am ajuns cu spatele la zid. E bine pentru cei cu funcții de conducere să evite această situație fiindcă ar aduce costuri mai mari și e bine să intervenim la timp".
Ilie Bolojan, despre criza bugetară și măsuri
Ilie Bolojan a mai spus că trebuie luate măsuri pentru a rezolva criza bugetară în care se află România.
„Avem o criză bugetară și cu cât luăm măsuri mai repede pentru a rezolva această criză bugetară, cu atât evităm o posibilă criză economică”, declară miercuri președintele interimar Ilie Bolojan.
Întrebat cât de gravă este situația economică în România, la momentul actual, Bolojan a răspuns: „suntem într-o situație în care avem, trebuie să recunoaștem, o criză bugetară și cu cât luăm măsuri mai repede pentru a rezolva această criză bugetară, cu atât evităm o posibilă criză economică cu efecte sociale costisitoare pentru oameni”.
Referitor la timpul rămas pentru a respecta pașii propuși de reducere inițială a cheltuielilor și mărire ulterioară a taxelor și impozitelor, președintele interimar a declarat: „mai este timp, dar timpul nu are răbdare cu noi”.
Știre în curs de actualizare.