Participant din partea guvernului României a fost secretarul de stat Raed Arafat, care ocupă și azi aceeași poziție de secretar de stat în Ministerul de Interne.
Demnitarul spune că a atras atenția decidenților externi, dar și autorităților de la București că nimeni nu este pregătit să facă față unei epidemii similare cu cea cu care ne confruntăm în prezent.
Arafat a precizat că, în 2019, a întâmpinat rezistență în țară la propunerea de a cumpăra echipamente necesare în timpul unei pandemii mondiale precum cea de coronavirus.
Cum au stat lucrurile
21 -22 februarie 2019. La București, în funcție se află guvernul Dăncilă.
România este în a doua lună în care exercită mandatul său la Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
La Bruxelles, este co-organizator al simulării unei catastrofe medicale care are multe elemente comune cu pandemia de coronavirus.
Un virus foarte contagios bântuie Europa
„În scopul de a evidenția importanța unei înțelegeri comune cu privire la amenințările hibride, președinția română a Consiliului Uniunii Europene și Centrul european de excelență pentru combaterea amenințărilor hibride (HyE CoE) au organizat un workshop comun de două zile privind cooperarea UE-NATO în domeniul protecției civile.
Evenimentul a analizat cerințele și metodele de protecție civilă ale UE și NATO, testându-le într-un exercițiu (simulare) care le pune în fața unui scenariu medical”, arată pagina https://www.hybridcoe.fi/.
„În scenariu, un virus respirator extrem de contagios a fost eliberat în mod intenționat, iar transmiterea a fost accelerată de incidentele hibride din țara țintă, provocând peste 2.000 de victime, întrucât stocurile naționale de echipamente respiratorii, care puteau salva viețile oamenilor, nu au mai făcut față unei crize care s-a extins.
În pofida severității situației, sprijinul din partea celorlalte țări UE nu a fost posibil pentru că prioritare au fost necesitățile naționale”, arată sursa citată.
Ce a spus Arafat în februarie 2019
Raed Arafat, la exercițiul de simulare a unei pandemii, în 2019
„Amenințările hibride în timpul unor evenimente catastrofale sunt o realitate și pot degrada încrederea populației în autoritățile publice. Utilizarea acestor elemente de scenariu hibrid în cadrul acestui exercițiu ne ajută astăzi (februarie 2019 n.red.) să identificăm lacunele care necesită îmbunătățiri în ceea ce privește reacția la crizele complexe.
Acest lucru va confirma încă o dată importanța cooperării UE-NATO în domeniul protecției civile”, a declarat dr. Raed Arafat, în cadrul exercițiului menționat.
Ce a spus Arafat în aprilie 2020
Secretarul de stat din Ministerul de Interne susține că, după acest exercițiu, a atras atenția atât la nivel european cât și în România asupra necesității achiziționării unor echipamente strategice necesare în cazul unei pandemii (similare cu cea de azi, de coronavirus).
Arafat spune că a întâmpinat rezistență și că decidenții de atunci nu au înțeles de ce trebuie să plătim pentru a achiziționa stocuri de echipamente. La data la care demnitarul susține că a cerut aceste lucruri, la București guvernul era condus de Viorica Dăncilă, iar România asigura președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
Prin urmare, guvernul Dăncilă fusese avertizat din timp că nu suntem pregătiți pentru o pandemie de coronavirus, dar nu s-au luta măsuri.
Raed Arafat a vorbit despre eveniment în urmă cu câteva zile la Antena 3:
„Anul trecut, în timpul președinției române, am avut un exercițiu făcut cu Centrul hybrid NATO – UE, la Bruxelles pe scenariul unei pandemii. Acel exercițiu a avut un scenariu pe care, dacă l-ar vedea cineva, ne-ar zice că știam ce se va întâmpla. Nu. De anticipat că va fi o pandemie, toată lumea o zicea. În acel exercițiu, concluzia principală a fost că nu suntem pregătiți pentru nu avem stocuri strategice.
Și cu toate acestea am întâlnit rezistență la toate nivelurile. Nu mai vorbesc numai de România, vorbesc în general, dar și în țară, oameni care nu înțelegeau de ce trebuie să plătim bani să cream stocuri.
De ce trebuie să cumpărăm cu sute de mii, poate milioane de euro echipamente și să le ținem înmagazinate. Și au început colegi să spună – pentru pandemie ne trebuie doar vaccinul pentru ebola… lumea nu a vrut să creadă, iar acum fugim după echipamente, uitați-vă la șantajul din piață”, potrivit înregistrării.
CONTEXT: Conceput de experți medicali români
Scenariul în care un virus respirator extrem de contagios a fost eliberat în mod intenționat și a făcut 2.000 de victime a fost conceput de HyEr CoE și experți medicali români. Work-shop-ul desfășurat la Bruxelles a reunit peste 70 de experți la nivel înalt din statele membre HyE CoE, inclusiv instituții, furnizori de servicii medicale, servicii de salvare și ordine publică, precum și oficiali ai UE și NATO.
Orban: Stocurile lăsate de PSD sunt zero
Premierul Ludovic Orban a acuzat executivul Dăncilă că a lăsat România nepregătită pentru această pandemie.
„Ar fi trebuit să existe stocuri pentru a face faţă unei astfel de epidemii. La momnetul la care am preluat guvernarea, stocurile erau zero", a declarat Orban.
Viorica Dăncilă, pentru Newsweek România: N-am primit nicio informare de la dl. Arafat anul trecut
„Am văzut ce-a declarat domnul Arafat în emisiunea respectivă. N-am primit nicio informare de la dl. Arafat anul trecut pe acest subiect și nici dl. Arafat n-a afirmat acest lucru în emisiune (Raed Arafat s-a referit la autoritățile române, iar în 2019, Viorica Dăncilă era cel mai important reprezentant al autorității din România fiind premier n.red.).
Vorbind de pregătirea pentru situații de urgență, vă reamintesc însă că, acum un an, pe când România deținea președinția rotativă a UE, am reușit crearea unei rezerve pentru situații de urgență la nivelul UE – numită rescEU. E un proiect de care România beneficiază acum, fiind una dintre țările care va găzdui depozite UE de medicamente și echipamente”, a declarat Viorica Dăncilă pentru Newsweek România.