Ghidul alegerilor prezidențiale

DE Mihai Duță | 15.04.2025 - 13:53
Ghidul alegerilor prezidențiale - Foto: Shuterstock
Ghidul alegerilor prezidențiale - Foto: Shuterstock

Primul tur va avea loc în data de 4 mai 2025 (2, 3 și 4 mai 2025, în cazul secțiilor de votare din străinătate), iar cel de-al doilea, în eventualitatea organizării acestuia, în data de 18 mai 2025 (16, 17 și 18 mai 2025, în cazul secțiilor de votare din străinătate).

SHARE

Campania electorală a început la 4 aprilie 2025, ora 00.00, şi se încheie în dimineaţa zilei de sâmbătă de dinaintea zilei alegerilor, respectiv în data de 3 mai 2025, la ora 7.00.

În cazul organizării turului II de scrutin, campania electorală începe la data aducerii la cunoştinţă publică de către Curtea Constituțională a României a numelor celor doi candidaţi și se încheie în dimineaţa zilei de sâmbătă, 17 mai 2025, la ora 7.00.

În campania electorală, este interzisă folosirea mesajelor sau a sloganurilor discriminatorii, a mesajelor de incitare la ură și intoleranță și a oricăror forme, mijloace, acte și acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă sau etnică.

În același timp, potrivit legii, este interzisă utilizarea vehiculelor inscripționate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaților, precum şi cu alte referiri la competitorii electorali, utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staționar, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcționale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă.

Ca element de noutate, indiferent de mijlocul de distribuire, inclusiv prin intermediul programelor de radio și de televiziune, precum și al serviciilor media audiovizuale la cerere, pe durata campaniei electorale a alegerilor prezidențiale din anul 2025, materialele publicitare politice distribuite de actorii politici trebuie să conțină următoarele informații (etichetă):

a) o indicație privind faptul că reprezintă un material publicitar politic;

b) candidatul sau formațiunea politică la cererea căreia sau în numele căreia este pregătit, plasat, promovat, publicat, distribuit sau difuzat materialul publicitar politic, respectiv numele și adresa de e-mail, precum și adresa poștală a candidatului, atunci când aceasta este dezvăluită public de către acesta, sau adresa sediului, în cazul formațiunilor politice;

c) o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unor tehnici de vizare a unui public-țintă sau de distribuire a materialelor publicitare, în sensul art.3 pct.11 și 12 din Regulamentul (UE)2024/900 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 martie 2024 privind transparența și vizarea unui public-țintă în publicitatea politică, atunci când este cazul;

d) o mențiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sursele permise de Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

e) după caz, o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau al unei promovări electorale plătite;

f) codul unic de identificare a mandatarului financiar înregistrat la AEP.

Unde se depun plângerile

Potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2025, soluționarea plângerilor cu privire la campania electorală prin intermediul platformelor online foarte mari, în sensul prevăzut de art. 3 pct. 8 din Regulamentul (UE) 2024/900, inclusiv a celor formulate în preziua și ziua votării, este de competența exclusivă a Biroului Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025.

Plângerile cu privire la campania electorală online, altele decât cele cu privire la campania electorală prin intermediul platformelor online foarte mari, inclusiv plângerile formulate în preziua și ziua votării, se adresează birourilor electorale județene, birourilor electorale ale sectoarelor municipiului București sau Biroului electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate, după caz.

Cum votează românii din țară

Alegătorul votează la una dintre următoarele secţii de votare: 

- în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, conform legii;

- alegătorul cu domiciliul sau reședința în municipiul București nu își poate exercita dreptul de vot la o secție de votare situată în alt sector al municipiului București decât cel în care are domiciliul sau reședința, dar își poate exercita dreptul de vot la orice secție de votare aflată în alt județ;

- în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia;

- în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate;

- în cazul în care îndeplineşte funcţia de membru al biroului electoral al secţiei de votare sau de operator de calculator unei secţii de votare ori asigură menţinerea ordinii, votează la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea;

- în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot.

Cine poate vota în străinătate

Pot vota în străinătate cetățenii români cu drept de vot care se află în străinătate în ziua alegerilor, indiferent dacă au sau nu domiciliul ori reședința în afara țării.

Poate vota prin corespondență cetățeanul român cu drept de vot care are domiciliul sau reședința legal stabilite în străinătate și care se înscrie în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență.

Înregistrarea se realizează prin înscrierea într-un formular online, aflat pe site-ul www.votstrainatate.ro, gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă.

Alegătorul pentru care biroul electoral pentru votul prin corespondență a înregistrat primirea plicului exterior nu își poate exercita dreptul de vot la acel scrutin în cadrul secției de votare.

Secțiile de votare din străinătate vor fi deschise timp de trei zile pentru fiecare tur al alegerilor, după cum urmează:

Vineri, 2 mai 2025/16 mai 2025, între 7.00 și 21.00, orele locale.

Sâmbătă, 3 mai 2025/17 mai 2025, între 7.00 și 21.00, orele locale.

Duminică, 4 mai 2025/18 mai 2025, între 7.00, ora locală, și 21.00, ora locală a României.

Duminică, 4 mai 2025/18 mai 2025, majoritatea secțiilor de votare din străinătate vor fi deschise între 7.00 - 21.00, orele locale ale țării în care se află secția de votare, cu excepția unor state din Europa, Africa, America de Sud, SUA și Canada, în care secțiile de votare se vor închide la ora României 21.00.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te