George Simion recunoaște că folosește boți și conturi false în campania electorală: „Sunt numărul unu pe social media”.
George Simion a admis clar: „Da, avem conturi false. Sunt numărul unu pe rețelele de socializare”
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2025 scoate la iveală metode controversate.
Într-un interviu acordat publicației franceze Marianne, chiar de Ziua Europei, George Simion – descris de jurnaliștii francezi drept „naționalistul care conduce cursa prezidențială” – a admis că rețelele sociale sunt principalul său instrument de propagare a mesajului politic, în detrimentul presei tradiționale.
Citește și SONDAJ Nicușor Dan a recuperat 13% față de George Simion. Câte procente îi despart pe cei doi?
„Unul dintre videoclipurile mele de pe TikTok a fost vizionat mai mult decât majoritatea canalelor TV din România”, a declarat George Simion, explicând de ce a evitat aparițiile la televiziunile comerciale.
Întrebat dacă rețelele sociale precum TikTok, Twitter sau Facebook sunt mai importante decât media clasică, Simion a răspuns: „Aș spune că da, aș spune că regulile campaniilor electorale se vor schimba și că, în acest moment, rețelele de socializare sunt mai importante”.
Declarațiile care ridică cele mai mari semne de întrebare vizează însă folosirea de metode înșelătoare în mediul virtual.
Întrebat despre utilizarea boților și conturilor false în campanie, George Simion a răspuns fără echivoc: „Toată lumea folosește boți și conturi false pentru a influența opinia publică”.
Mai mult, întrebat dacă „face parte din joc” să aibă conturi false, liderul AUR a răspuns clar: „Da. Toți ceilalți candidați au făcut-o și ei.”
Citește și: Rezultate finale: Simion - 40,96%, Nicușor Dan - 20,99%, Antonescu - 20,07%, Ponta - 13,05%
Conform Libertatea, întreaga abordare a liderului AUR pare să justifice o practică profund înșelătoare și lipsită de etică electorală. În același interviu, George Simion a admis explicit: „Da, avem conturi false.”
El a continuat: „Nu a fost creat pentru a schimba algoritmul, dar chiar dacă ar fi, văd oamenii care vin la vot și sunt oameni reali. Același lucru este valabil și pentru oamenii care apar la demonstrații și mitinguri. Toți sunt oameni reali.”
George Simion a încercat să minimalizeze implicațiile, adăugând: „Avem o lege care interzice roboții și care prevede că, dacă folosești roboți în campania electorală, trebuie să fii exclus? Nimeni nu a putut dovedi că Rusia a fost implicată în această afacere.”
Liderul AUR a mai susținut că și alți actori politici ar fi folosit metode discutabile: „Pe de altă parte, au existat dovezi că Partidul Liberal a folosit bani pentru a-l promova pe Georgescu. Și toate astea ca să mă facă să cobor în clasament.”
Simion a anunțat și cum va continua campania: „Plănuim să vorbim cu persoane în vârstă și cu femei, pentru că acesta este punctul nostru slab. Campania din ușă în ușă e o metodă veche, deoarece sunt numărul unu pe rețelele de socializare.”
Potrivit raportului Expert Forum, George Simion a cheltuit 20 de milioane de lei în primul tur al alegerilor prezidențiale, adică 14% din totalul de 144 de milioane. Dintre aceștia, 60% au fost investiți în promovarea online.
„AUR a plătit 12% din fonduri pentru tipărituri (2,4 milioane), 60% pentru online (12 mil. lei), 2,5 milioane de lei pentru mandatar financiar, 815 mii de lei pentru cercetări sociologice, iar restul pentru alte tipuri de contracte.”, se arată în raportul citat.
Reamintim că în turul I al alegerilor din 4 mai, George Simion a obținut 40,96% din voturi, fiind urmat de candidatul independent Nicușor Dan cu 20,99%. Cei doi se vor confrunta în turul final, programat pentru 18 mai.
Într-o perioadă în care încrederea în procesul democratic este esențială, declarațiile lui George Simion privind utilizarea boților și conturilor false ridică semne serioase de alarmă în ceea ce privește etica și legalitatea unor astfel de practici electorale.