VIDEO Garry Kasparov pentru Newsweek: Putin are o listă lungă de crime. Nu pățește nimic

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 15.06.2021 - 16:25

Garry Kasparov, cel mai important opozant al lui Vladimir Putin care mai este în libertate, a declarat într-un interviu pentru Newsweek România că în ciuda unei lungi liste de crime, dictatorul rus nu pățește nimic.

SHARE

Garry Kasparov nu are încredere în sancțiunile pe care UE le impune Rusiei lui Putin, în condițiile în care unele țări membre fac afaceri cu dictatorul de la Moscova.

Newsweek România: Unul dintre inamicii lui Putin este Alexei Navalnîi. Care sunt șansele lui de a fi eliberat din închisoare? Credeți că reacțiile internaționale funcționează? Va fi eliberat la un moment dat?

Garry Kasparov. La ce reacții internaționale vă referiți? Eu nu știu despre așa ceva.

Reacția dumneavoastră?

Nu, nu. Ați spus reacții internaționale. Eu nu știu. La ce fel de reacții vă referiți?

Nu politice, dar unii scriitori sau...

Nu-i pasă nimănui. Lui Putin nu-i pasă de scriitori. Lui Putin îi pasă... Uitați cum stă treaba: Putin e un boss mafiot.

Cine credeți că ar trebui să îl sune pe Putin pentru a-l elibera pe Navalnîi.

Nimeni nu ar trebui să îl sune pe Putin. Mafia răspunde doar când există o amenințare reală a intereselor sale. Până acum, pentru tot ce a făcut Putin, uciderea lui Boris Nemțov, închiderea lui Alexei Navalnîi, anexarea Crimeei, războiul din Ucraina, doborârea avionului malaezian, susținerea lui Assad în folosirea de arme chimice împotriva propriului popor, bombardarea Aleppo, interferarea în alegerile din SUA, e o listă lungă de crime în Rusia și în afară, a plătit vreun preț? Nu.

 

Din perspectiva lui, orice face, unele cuvinte... Câți președinți ai SUA au vorbit despre faptul că Putin trebuie oprit? Nu, nu se întâmplă nimic. Și, atât timp cât un dictator simte că e imun, imunitatea înseamnă că interesele sale nu vor fi afectate.

El poate cu ușurință ignora toate cuvintele. Acțiunea înseamnă că există un preț. Și prețul înseamnă să-i lovești interesele acolo unde doare. Și doare dacă ajungi la banii mafiei. Sancțiuni reale, nu sancțiuni doar numite așa.

Interviul integral va fi difuzat vineri, 18 iunie, în ediția print a Newsweek România. Găsești revista la difuzorii de presă sau prin abonament (poate fi cumpărat on line, la newsweek.ro/abonamente).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.