Funcționarii baronului PSD Arsene blochează construcția unui pod militar în locul celui prăbușit

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.07.2022 - 12:26
Podul peste Siret a rezistat doar șase luni de la reabilitare/ Foto: Facebook

La mai mult de o lună de la prăbușirea podului rutier de la Luțca, autoritățile locale, conduse de baronul PSD Ionel Arsene, nu au inițiat demersuri concrete pentru instalarea unui pod mobil militar.

SHARE

Au trecut 34 de zile de când construcţia reabilitată şi dată în folosinţă în noiembrie anul trecut s-a prăbuşit în apele râului Siret.

MApN a demarat procedurile pentru instalarea unui pod militar temporar, situat la aproximativ 5 km aval de zona podului prăbușit.

Geniștii au prezentat autorităților locale, la finalizarea procedurilor de evaluare, soluția constructivă posibilă, respectiv instalarea unui pod metalic cu o lungime de 80 metri, pe un singur fir de circulație și având o capacitate portantă de 40tf.

Citește și: SUA: În caz de război cu China, vom ataca întâi controlul comenzilor. China: Suntem gata oricând!

Nici până acum autoritățile locale nu au chemat MApN să semneze contractul și să demareze, în regim de urgență, construcția podului temporar. În schimb, se preferă folosirea unei variante ocolitoare, traficul fiind deviat către alt pod peste Siret, situat la aproximativ 5 km aval de zona podului prăbușit.

Reprezentanţii Armatei au venit la Luţca, au studiat zona şi părea că structura pe pontoane se va realiza, însă a apărut o altă problemă. Consiliul Judeţean Neamţ trebuia să achite circa 200.000 de lei lunar (40.000 de euro), pentru întreţinere, preşedintele Ionel Arsene spunând că „instituţia nu poate aloca aceşti bani“, fără însă a spune şi motivul.

Juriştii susțin că o administraţie publică nu poate aloca bani pentru ceva ce nu-i aparţine, în speţă podul de pontoane. Conform legislaţiei, un eventual control al Curţii de Conturi ar putea considera că sumele au fost alocate ilegal, fiind imputate celor care au decis plăţile.

Cea mai simplă soluţie ar fi ca Guvernul să declare situaţia ca una de calamitate, iar banii să fie viraţi din fondul de rezervă al Executivului.

Citește și: 1.600 de noi dosare deschise în Dosarul Colectiv. ISU și Primăria S4 nu vor să plătească daune

„Adevărul” a solicitat Guvernului, prin intermediul purtătorului de cuvânt Dan Cărbunaru, un punct de vedere în privinţa situaţiei de la Luţca. Întrebările au vizat promisiunea premierului Nicolae Ciucă de construire a unui pod de pontoane şi dacă a mai fost luată vreo decizie în acest sens, dat fiind că localnicii se pregătesc proteste.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a trimis solicitarea Ministerului Apărării, care a transmis următorul mesaj: „Pentru utilizarea podului era necesară şi realizarea unei infrastructuri de utilizare, ce presupunea asigurarea, în principal, a accesului rutier şi a semaforizării, lucrări în sarcina autorităţilor locale. Până la acest moment, autorităţile locale nu au iniţiat demersuri concrete pentru semnarea contractului şi începerea lucrărilor pentru varianta instalării podului mobil militar“.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te