"Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru că nu îşi poate justifica averea de peste 3 milioane de euro. Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru ca România să aibă şansa de a avea spitale noi, nu magherniţe insalubre. Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru ca pacienţii, medicii şi asistentele să aibă şansa la adevăr în sistemul sanitar.
Forța Dreptei și USR au pus „tunurile” pe Rafila: „Să plece pentru ca România să aibă spitale noi”
Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru că nu îi pasă. Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru că nu vrea, nu poate şi, la o adică, îl şi enervează faptul că trebuie să muncească.
Alexandru Rafila trebuie să plece. Şi nu la New York, în Cuba sau la Geneva, în plimbări plătite de noi toţi. Alexandru Rafila trebuie să plece acasă!", spun semnatarii moţiunii simple intitulată "Ministrul Rafila - Turistul leneş si cinic care lasă România fără spitale".
Ei spun că moţiunea este "un strigăt de revoltă" şi că niciodată în istoria sa recentă sănătatea din România nu a mai avut parte de un ministru PSD "atât de slab şi de nepăsător faţă de nevoile pacienţilor şi ale sistemului sanitar".
Citește și: Ministrul Finanțelor afirmă că România e incapabilă să construiască cele 26 de spitale din PNRR
"Sigur, PSD a mai pus ministru la Sănătate şi un fost brancardier plagiator şi o fostă administratoare de spital prinsă în flagrant cu mită. Dar cine îşi închipuia că se poate mai rău, mai ales când vezi CV-ul lui Alexandru Rafila? Spre deosebire de alţi miniştri PSD, Alexandru Rafila a venit ca un comentator specialist în sănătate publică şi o să plece ca un gropar al sistemului sanitar românesc.
Fără îndoială omul sistemului, ministrul Rafila a ocupat de-a lungul timpului diverse funcţii, onorifice sau nu, în aparatul de stat. Nu se poate spune că îi lipseşte experienţa administrativă, fiind şi recunoscut în acest sens.
„Rafila e un impostor și un incompetent”
Pe hârtie, avem un ministru al Sănătăţii decorat în două rânduri cu 'Ordinul Sanitar' în grad de Cavaler şi ulterior în grad de Ofiţer, cităm, 'în semn de apreciere pentru întreaga activitate, precum şi pentru rezultatele importante obţinute în perfecţionarea actului medical'.
În realitate, avem un politruc puturos la Sănătate. Un impostor. Un incompetent şi un turist de lux în ţări exotice", se arată în textul moţiunii simple.
Citește și: Guvernul Ciolacu a cerut oficial CE modificarea PNRR: 4 investiții eliminate, 70 de măsuri schimbate
Semnatarii moţiunii mai spun că Rafila refuză de mai mult de doi ani să facă normele de aplicare a Legii Stop Nosocomiale şi "a făcut ţăndări" Planul de Cancer "fără niciun fel de empatie şi consideraţie pentru pacienţii oncologici".
Ei menţionează, de asemenea, că Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca funcţionează într-un pod de porumbei, neautorizat, şi USR a prins în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă un proiect de centru de Transplant Multi-Organ, construit de la zero, unic în Europa.
„Ce a făcut Rafila? A tăiat complet finanţarea din PNRR”
"Ce a făcut Rafila? A tăiat complet finanţarea din PNRR, deşi Consiliul Judeţean Cluj a lucrat în ritm alert şi este la faza de autorizaţie de construcţie! Pe ce criterii a tăiat Rafila de la finanţare proiectul unui centru de transplant la Cluj, în condiţiile în care Institutul de Transplant din Cluj-Napoca funcţionează într-un pod neautorizat? Nu vă este ruşine să spuneţi că Rafila a tăiat banii puşi de USR în PNRR pentru că nu erau proiecte mature, realizabile pană în 2026?", au mai arătat deputaţii USR şi Forţa Dreptei în text.
Aceştia afirmă că absolut toate serviciile judeţene de ambulanţă sunt conduse de manageri interimari, cu numiri din şase în şase luni, prin ordin al ministrului Rafila.
"Toţi stau cuminţi în 'pixul ministrului'. Bineînţeles că niciunul nu se va plânge de ambulanţe vechi, unele de 10-15 ani, cu peste 1 milion de kilometri parcurşi. Nu veţi auzi decât, poate, lideri de sindicat denunţând riscul la care sunt supuşi ambulanţierii, asistentele şi medicii la fiecare misiune; sau să zică ceva de personalul insuficient şi suprasolicitat.
Spre finalul anului trecut, 40% din parcul auto al Serviciului Public de Ambulanţă din România era format din maşini cu peste 500.000 de kilometri parcurşi. Aşa suprimi independenţa instituţională din România: prin perpetuarea interimatelor. Aşa îţi asiguri liniştea", se arată în moţiune.
România pierde banii din PNRR pentru spitale şi dotări - 740 de milioane de euro
Parlamentarii care susţin moţiunea precizează că niciunul dintre locurile din spitalele din România nu îndeplineşte criteriile pentru a trata mari arşi.
"Ministrul Rafila refuză să facă reforme. România pierde banii din PNRR pentru spitale şi dotări - 740 de milioane de euro. Una dintre primele componente ale Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă aprobate de Comisia Europeană a fost cea pe sănătate - un set de reforme şi investiţii care să crească eficienţa şi calitatea actului medical, să îmbunătăţească infrastructura.
Bani de care România, unde nu s-a construit niciun spital în ultimii 30 de ani, avea nevoie ca de aer. Vorbim de investiţii în medicina prespitalicească - cabinetele medicilor de familie, caravane medicale mobile, ambulatorii de specialitate, cabinete de planificare familială şi centre comunitare integrate; inclusiv crearea unei reţele de centre de îngrijire de zi şi de reabilitare pentru persoanele în vârstă - asta, apropo de grozăviile din azilele din Ilfov, potrivit Agerpres.
Toate aceste investiţii sunt în întârziere. Şi nu avem nicio garanţie că ele se vor realiza vreodată", mai arată semnatarii moţiunii.