Forța Dreptei și USR au depus moțiunea Îndrăznesc să susțin educația. Cer 6% din PIB pentru educație

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.06.2023 - 13:49
Forța Dreptei și USR au depus moțiunea „Îndrăznesc să susțin educația” - Foto: Newsweek România
Forța Dreptei și USR au depus moțiunea „Îndrăznesc să susțin educația” - Foto: Newsweek România

Deputaţii USR şi cei de la partidul Forţa Dreptei au depus, miercuri, moţiunea simplă "Îndrăznesc să susţin educaţia". Parlamentarii opoziției cer ca salariile profesorilor să fie urgent majorate și alocarea a 6% din PIB pentru Educație din 2024.

SHARE

Parlamentarii din Forța Dreptei și USR au depus miercuri o moțiune simplă denumită "Îndrăznesc să susțin educația" în Camera Deputaților, cerând majorarea imediată a salariilor profesorilor și alocarea a 6% din PIB pentru Educație în bugetul anului 2024.

Forța Dreptei și USR au depus moțiunea „Îndrăznesc să susțin educația”

Într-un comunicat emis de Forța Dreptei, deputatul Alexandru Kocsis a solicitat majorității parlamentare să susțină moțiunea și să răspundă cerințelor profesorilor.

Această inițiativă vine în contextul grevei din sistemul de învățământ preuniversitar, iar un lider sindical a anunțat organizarea unui nou miting masiv în Capitală în această săptămână, la care se așteaptă participarea a aproximativ 20.000 de angajați din sector.

Rădăm integral textul moțiunii

„România se află într-una dintre cele mai serioase crize sociale din ultimii 18 ani. Sute de mii de cadre didactice și persoane care își desfășoară activitatea în cadrul unităților de învățământ se află în grevă din data de 22 mai.

Citește și: Ministerul Educației vrea să încheie mediile elevilor și cu două note. Proiectul, răspuns la grevă

Această grevă nu a apărut de nicăieri. S-au transmis nenumărate semnale de avertisment Guvernului cu privire la subfinanțarea cronică a Educației şi salariile total neatractive ale profesorilor. Subfinanțarea educației a condus la rezultate dezastruoase pentru România, cum ar fi:

„Primul loc” în Europa la părăsirea timpurie a școlii cu un procent de 16% al tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani care nu mai urmează studiile (2022, date Eurostat);

Citește și: DOCUMENT 19.000.000 lei valoarea pensiilor speciale achitate parlamentarilor în doar 6 luni

Ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește ponderea tinerilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 ani ce au studii universitare. Cu doar 25% suntem departe de media europeană de 42% şi de ținta de 45% vizată de UE până în 2030 (2022, date Eurostat);

Gradul de alfabetizare funcțională pentru elevii români ani este extrem de scăzut, peste 40% dintre elevi plasându-se în zona „nefuncţional” în ultimii ani, indiferent de testele folosite și de metodologia utilizată

Inechitatea salarială din domeniul bugetar care plasează salariul mediu din ȋnvăţământul românesc între codașii Europei.

Aceste date sunt doar vârful icebergului dezastrului din sistemul educațional şi este evident că greva profesorilor reprezintă un gest de disperare.

Parlamentul României și Guvernul României trebuie să ia în serios aceste situații și să schimbe paradigma subfinanțării sistemului educațional.

În Programul de guvernare aprobat de Parlamentul României prin Hotărârea nr. 42/2021 pentru acordarea încrederii Guvernului se menționează că „Pentru operaționalizarea acestui proiect, Guvernul va susține creșteri graduale, până în anul 2024, pentru finanțarea educației, de până la 18% din bugetul național (6% din PIB) și de până la 3% din bugetul național (1% din PIB) pentru finanțarea publică a cercetării, complementar cu finanțarea asigurată prin PNRR, sub tutela Proiectului „România Educată“”.

Având în vedere că încrederea acordată Guvernului a fost acordată pentru realizarea Programului de guvernare asumat,

Camera Deputaților solicită Guvernului României prin prezenta moțiune:

Luarea tuturor măsurilor necesare în vederea pregătirii bugetului pentru anul 2024 în conformitate cu Programul de guvernare, care să cuprindă minimum 18% din bugetul național / 6% din PIB;

Creșterea de îndată a salariilor profesorilor conform principiului „salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic”, se arată în textul moțiunii Forței Drepte și a USR.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te