Alegerile locale din 27 septembrie se vor desfășura cu greutate anul acesta și din cauza unui factor care a fost puțin discutat până acum: mulți dintre cei care au participat anul trecut ca delegați sau observatori nu mai vor să o facă și acum, de teama coronavirusului.
Pe forumurile online ale observatorilor se vorbește deja despre faptul că mulți dintre ei nu mai doresc să se implice și pe 27 septembrie în supravegherea alegerilor locale. Situația e identică și când vine vorba de delegații din partea partidelor.
Amânarea alegerilor locale nu e neapărat o soluție, este de părere Septimius Pârvu, expert în bună guvernare și procese electorale în cadrul Expert Forum, care s-a ocupat anii trecuți de coordonarea observatorilor voluntari din secțiile de votare.
Acesta nu exclude riscul de a nu găsi delegați și observatori la urne.
„Noi ne-am uitat încă din martie-aprilie ce se întâmplă în alte țări care au organizat alegeri. Au fost și dintre cele care și-au pus problema că pentru persoanele peste o anumită vârstă nu ar fi foarte înțelept să meargă în secție, de exemplu”, a menționat Septmius Pârvu, pentru Newsweek România.
Expertul consideră că problema oamenilor, în contextul spaimei legate de o eventuală infectare cu coronavirus, ar putea apărea și în condițiile în care s-a mărit componența birourile electorale, printr-o modificare a legii, arbitrar, pentru a se face loc la două partide.
Dar ar putea fi complicată nu doar găsirea de observatori, în general voluntari, ci și de reprezentanți ai formațiunilor politice, care, în principiu, sunt oameni dedicați. Și inclusiv plătiți.
„Cred că și partidele vor avea probleme să găsească oameni, pentru că oricum erau locuri în țară în care nu aveau reprezentanți peste tot.
Aceeași problemă avem și noi, ca organizație care se ocupă de observatori. La noi sunt voluntari, dar chiar și în cazul celor care merg pe bani, căci sumele nu sunt mari, va fi o problemă.
În plus, ai nevoie și de operatorii de calculator, iar la locale ai cele mai multe birouri electorale”, a precizat Septimius Pârvu.
Acesta vede ca soluție transferarea în on line a unora dintre activitățile care au legătură cu scrutinul electoral, cum ar fi munca membrilor birourilor electorale sau pregătirea celor implicați în procesul de vot.
Reprezentantul Expert Forum consideră că o amânare a alegerilor locale poate fi luată în calcul dacă cifrele zilnice ale infectării cu coronavirus rămân mari. Dar nu există nici o garanție că ulterior situația se va îmbunătăți.
„Realist, nu cred că amânarea alegerilor va rezolva problema, pentru că nu știm ce va fi în martie, la anul. Nu putem face o preziviune clară.
Probabil că nu va fi înghesuiala cea mai mare în secțiile de votare, pentru că nu cred că va veni prea multă lume la vot”, a menționat Septimius Pârvu.
În fine, expertul în bună guveranare spune că o bună disciplină ar permite desfășurarea scrutinului în siguranță: „Va conta disciplina din ziua respectivă, pentru că dacă polițistul nu poartă mască sau vine un alegător care nu crede în coronavirus, e o problemă.”