EXCLUSIV Președintele AEP: Dacă se reinstituie starea de urgență, alegerile locale se amână

DE Mircea Marian | Actualizat: 07.07.2020 - 19:50
Constantin-Florin Mitulețu-Buică

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Mitulețu-Buică, a explicat, pentru Newsweek România, că, în eventualitatea teoretică în care se reinstituie starea de urgență, mandatele aleșilor se prelungesc și trebuie votat alt proiect privind data scrutinului.

SHARE

Buică a arătat că, pe perioada unei eventuale noi stări de urgență - posibilitate care a fost invocată, azi, de deputatul PNL Daniel Fenechiu, după creșterea numărului de infectări - ar trebui suspendată campania electorală. În plus, mandatele aleșilor locali ar trebui prelungite, iar Parlamentul ar trebui să voteze o altă lege privind data alegerilor. În prezent, la Parlament se dezbate un proiect care stabilește data alegerilor locale la 27 septembrie. 

Mitulețu-Buică a vorbit și despre posibilitatea de a crește prezența la aceste alegeri locale și despre măsurile de protecție care se vor lua.

“Despre prezență este foarte greu de vorbit, aveam oricum o prezență slabă“, a spus președintele AEP. În 2016, prezența la locale a fost de peste 48%, iar în 2012 de 56.39%.

El a apreciat că votul prin corespondență a fost un eșec - amintind de prezența uriașă la secțiile de vot, la alegerile prezidențiale, în timp ce numărul voturilor exprimate prin corespondență, peste 15.000, a fost foarte mic - și a spus OSCE recomandă “prudență“ și testarea acestei metode de vot.

În ceea ce privește prelungirea la două zile a perioadei de vot, președintele AEP a apreciat că ar fi nevoie de consens. “La prezidențiale, a fost consens, acum nu există. Dacă vor fi mișcări bruște, cineva ar putea boicota“, a apreciat el. 

Mituletu-Buicu a arătat că alte metode de vot - precum cel electronic - trebuiau discutate de acum un an, iar acum este foarte târziu.

Președintele AEP a arătat că, oricum, noua legislație a redus numărul de semnături pentru candidaturi, dosarele se pot depune elctronic, iar semnăturile pot fi colectate e-mail. El a precizat că s-au propus și măsuri de protecție în secțiile de votare. 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -