Buică a arătat că, pe perioada unei eventuale noi stări de urgență - posibilitate care a fost invocată, azi, de deputatul PNL Daniel Fenechiu, după creșterea numărului de infectări - ar trebui suspendată campania electorală. În plus, mandatele aleșilor locali ar trebui prelungite, iar Parlamentul ar trebui să voteze o altă lege privind data alegerilor. În prezent, la Parlament se dezbate un proiect care stabilește data alegerilor locale la 27 septembrie.
Mitulețu-Buică a vorbit și despre posibilitatea de a crește prezența la aceste alegeri locale și despre măsurile de protecție care se vor lua.
“Despre prezență este foarte greu de vorbit, aveam oricum o prezență slabă“, a spus președintele AEP. În 2016, prezența la locale a fost de peste 48%, iar în 2012 de 56.39%.
El a apreciat că votul prin corespondență a fost un eșec - amintind de prezența uriașă la secțiile de vot, la alegerile prezidențiale, în timp ce numărul voturilor exprimate prin corespondență, peste 15.000, a fost foarte mic - și a spus OSCE recomandă “prudență“ și testarea acestei metode de vot.
În ceea ce privește prelungirea la două zile a perioadei de vot, președintele AEP a apreciat că ar fi nevoie de consens. “La prezidențiale, a fost consens, acum nu există. Dacă vor fi mișcări bruște, cineva ar putea boicota“, a apreciat el.
Mituletu-Buicu a arătat că alte metode de vot - precum cel electronic - trebuiau discutate de acum un an, iar acum este foarte târziu.
Președintele AEP a arătat că, oricum, noua legislație a redus numărul de semnături pentru candidaturi, dosarele se pot depune elctronic, iar semnăturile pot fi colectate e-mail. El a precizat că s-au propus și măsuri de protecție în secțiile de votare.