Dragnea cere anchetarea SRI pentru protocolul din 2016 cu Parchetul General

DE Mircea Marian | Actualizat: 24.08.2018 - 20:30
Liviu Dragnea, la mitingul PSD împotriva „abuzurilor Justiției”. FOTO: Inquam Photos - Adriana Neagoe

Într-o postare pe Facebook, președintele PSD Liviu Dragnea a cerut comisiei de control a SRI să se sesizeze după publicarea unui protocol încheiat în 2016 între acest serviciu și Parchetul General. El a susținut că și Inspecţia Judiciară ar trebui să ancheteze Parchetul General.

SHARE

„Ne confruntăm cu o situație gravă de neconstituționalitate, de minciună publică. Instituții și șefi ale unor instituții implicate în justiție și în siguranța națională au mințit prin omisiune, ca să acopere săvârșirea unei fapte neconstituționale.

Citește și: Cum vrea Dragnea să scape de pușcărie: plan în 4 pași

Ca președinte al Camerei Deputaților cer Comisiei de Supraveghere a SRI să demareze de urgență o anchetă care să cerceteze eventualele fapte ilegale săvârșite de SRI și să scoată la lumină toate amănuntele acestei povești.

Cred că, la rândul ei, Inspecția Judiciară trebuie să se autosesizeze în legătură cu aceste protocoale și să pornească o anchetă la Parchetul General.

E inacceptabil ca o țară întreagă să fie mințită în acest fel iresponsabil și lipsit de rușine”, a scris Liviu Dragnea, pe Facebook. 

Citește și: Helvig: Trebuie să fii rupt de realitate să mă acuzi, când eu am cerut desecretizarea protocoalelor

În opinia sa, aceste protocoale `ar fi trebuit să nu mai existe", în condiţiile în care CCR „a găsit neconstituţional amestecul ofiţerilor din servicii în cercetarea penală".
„Am fost asiguraţi că protocoalele de cooperare ilegală între instituţiile din Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii au încetat să existe. Ele ar fi trebuit să nu mai existe fiindcă legea cere acest lucru, fiindcă CCR a găsit neconstituţional amestecul ofiţerilor din servicii în cercetarea penală. Şi SRI, şi Parchetul General au afirmat răspicat, prin şefii lor sau prin comunicate oficiale, că nu mai există protocoale. Aseară, însă, am văzut cu toţii că nu e aşa", a completat Liviu Dragnea. 

El i-a nominalizat pe Eduard Hellvig și Augustin Lazăr ca fiind responsabili de această situație: „Presa a dezvăluit documentele, iar SRI, încolţit de evidenţa lor, le-a recunoscut. Avem de-a face cu două documente, ambele datate decembrie 2016, la nouă luni după ce CCR stabilise neconstituţionalitatea lor. Ambele semnate de Eduard Hellvig şi Augustin Lazăr”. 

Citește și: Noi protocoale între Parchetul General și SRI. Care este poziția celor două instituții

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.