DOCUMENT Un director financiar de spital câștigă 10.000 de lei lunar. Rafila vorbea „3.000 de lei”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 30.05.2023 - 13:12
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila - Foto: Facebook/Alexandru Rafila

O nouă grevă se prefigurează în România, iar de această dată medicii urmează să fie în prim plan. Revendicările sindicatelor din sistemul de sănătate au fost abordate de ministrul sănătății, Alexandru Rafila, care a oferit date eronate în ceea ce privește salarizarea.

SHARE

Ministrul a menționat că s-a întâlnit cu toate sindicatele reprezentative din domeniul sanitar și este familiarizat cu revendicările lor.

De asemenea, Rafila a precizat că cea mai complexă problemă este legată de posibilele creșteri salariale.

Un director financiar de spital câștigă 10.000 de lei lunar

Ministrul a evidențiat „discrepanțele salariale” existente, precum situația în care spre exemplu un director financiar dintr-un mare spital are un salariu mai mic decât un asistent medical, deși are o responsabilitate mare și gestionează un buget important, însă realitatea din documentele consultate de Newsweek România este cu totul alta.

„Gândiți-vă că un director financiar într-un mare spital are în jur de 3.000 de lei salariu, în condițiile în care rulează un buget foarte mare, e o mare responsabilitate, e un salariu mai mic decât al unui asistent medical. Nu este normal să existe aceste discriminări”, a declarat Alexandru Rafila, într-o emisiune la postul B1TV.

Cât câștigă de fapt un director financiar dintr-un spital?

Potrivit documetelor consultate de Newsweek România, un director financiar- contabil de la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași câștigă un salariu de bază de 9.678 de lei brut.

Pe lângă acest venit lunar, directorul financiar-contabil încasează anual și o indemnizație de hrană care însumează 4.164 de lei.

Cât câștigă un asistent medical?

Un asistent medical încasează lunar o medie de 4.711 de lei, la care se adaugă sporuri pentru pentru 3 ture, spor pentru sărbători legale, gărzi în medie de 3.000 de lei. De asemenea, aceștia primesc și o indemnizație de hrană anuală care însumează 4.164 de lei.

Salariile de la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași  - Foto: spitalspiridon.ro.

Unu din zece medici din Spitalul Județean din Oradea nu își justifică salariul

Unu din zece medici din Spitalul Județean din Oradea nu își justifică salariul, potrivit unei analize. Un chirurg de copii ar fi păcălit sistemul cu 50.000 de lei în 5 luni, bani pe care i-a luat și nu i-a muncit.

Zilele trecute, dr. Gheorghe Carp a prezentat șefilor de secții indicatorii financiari ai celor peste 500 de medici în primele 11 luni după fuziunea cu fostul Spital Municipal, iar bihoreanul a intrat în posesia documentului ce arată câți bani a adus fiecare de la CAS prin munca prestată și câți a încasat ca salarii. 10,3% dintre doctori au ieșit „pe minus”, indică bilanțul, interpretat însă diferit de unii șefi de secții.

 O parte dintre cei 47 de medici care nu și-au „făcut” salariile au lucrat doar în policlinică și în gărzi, iar unele specialități sunt plătite mai mult ca altele, zic contestatarii.

Cum s-a făcut analiza

Analiza a vizat activitatea a 502 medici angajați (nu și a rezidenților) între 1 martie 2022 și 28 februarie 2023, fiind prezentată șefilor de secție într-o ședință în prima decadă a acestei luni. „Nimeni n-a contestat cifrele”, spun surse din spital, deoarece toți au avut acces la indicatori, iar aceștia reflectă parametrii obiectivi.

Analiza a ținut cont de ICM (indicele de complexitate a cazurilor) la nivel național pentru fiecare specialitate, de cel stabilit fiecărei secții (prin contractul încheiat cu CAS Bihor) și de ICM-ul fiecărui medic în parte (indicând dacă a muncit peste, sub ori în media secției).

De asemenea, a luat în calcul, cum era și normal, numărul de pacienți pe care i-a îngrijit fiecare medic, Durata Medie de Spitalizare (DMS) pentru fiecare grupă de diagnostice (DRG – Diagnosis Related Groups), de la nivelul spitalului și pentru fiecare medic. Principiul e clar: cu cât un doctor tratează mai mulți bolnavi, cu afecțiuni mai complexe și într-un timp cât mai scurt, cu atât este mai eficient.

De menționat că, dintre cele 72 de structuri, singurele care nu au fost analizate sunt secțiile de Terapie Intensivă și laboratoarele, unde aceste criterii nu sunt relevante. Un anestezist, de pildă, nu lucrează decât în echipă cu un medic dintr-o altă specialitate, fie el chirurg, obstetrician ori ortoped...

Cine a încasat mai mult decât a prestat

52 medici au atras de la CAS sume mai mici decât salariile. În staționarul 1, la Cardiologie 1 Victor Babeș (100 pacienți, -8.704 lei), la Nefrologie Renata Pașca (36 pacienți, -53.920 lei), la Chirurgie cardiovasculară dr. Jagamos Endre (9 pacienți, -69.284 lei), la Oftalmologie și George Roiu (161 pacienți, -18.245 lei), la Ortopedie 2 Codruț Sirca (20 pacienți, -33.512 lei) și Vlad Precup (5 pacienți, -3.885 lei), la ORL Anca Dobrescu (38 pacienți, -194.103 lei) și Felicia Manole (6 pacienți, -157.740 lei).

La staționarul 2, în aceeași situație au fost în secția Pediatrie 1 Anișoara Răduțu (86 pacienți, -98.953 lei), Cornelia Spoială (-79.908 lei) și Nina Băloiu (-63.414 lei), la Pediatrie 2 Ellenes-Jakabffy Zoltan (-108.624 lei), la Pediatrie 3 Maria Jurca (-249.319 lei), Oana Iuhas (-229.045 lei), Codruța Petcheși (-138.862 lei) și Mihaela Diculescu (-93.954 lei), la Chirurgie și ortopedie pediatrică Călin Todor (-122.579 lei).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te