Ministrul Muncii Marius Budăi a anunţat miercuri că PSD va propune în coaliţie majorarea salariului minim până la 3000 de lei, majorarea pensiei minime la 1.100 de lei şi a valorii punctului de pensie la 1.745 de lei.
Anunţul a fost făcut într-o conferinţă de presă la Neptun, în timp ce la Palatul Victoria are loc şedinţa de Guvern şi în condiţiile în care premierul Nicolae Ciucă a comentat deja cu privire la o astfel de măsură afirmând că, în funcţie de colectările la buget şi în urma discuţiilor în coaliţia de guvernare, va fi luată o decizie cu privire la pachetul de măsuri sociale.
Budăi anunțase măsurile încă de duminică
Marius Budăi a fost întrebat, duminică, dacă există certitudinea că săptămâna viitoare va fi prezentat noul pachet social.
“Certitudinea este că noi suntem pe final cu acest pachet. Chiar astăzi de dimineaţă am avut şi voi avea în continuare ultimele discuţii cu domnul ministru al Finanţelor, după care vom discuta cu liderii partidului să prezentăm ceea ce noi am terminat practic aseară de lucrat. Suntem pe construcţia finală. Vom anunţa în termenul cel scurt ceea ce se întâmplă”, a afirmat Budăi, care a precizat că nu va exista numai un pachet social, ci va fi unul socio-economic.
Citește și: Ministrul Muncii: Pensiile cresc cu 5%. Se mărește și salariul minim, dar sursa de bani nu se știe
El a explicat că în acest pachet socio-economic atenţia a fost îndreptată către preţurile din energie.
“În acest pachet avem măsuri sociale şi economice. În primul şi în primul rând grija noastră a fost îndreptată către preţurile din energie, astfel încât populaţia pentru iarna 2022, iarna 2023 să nu mai aibă preţuri modificate. Deci vorbesc de populaţie, de consumatorii casnici. Specialiştii noştri au lucrat pe o astfel de schemă, au prezentat o parte în coaliţie, vom avea discuţiile finale. Asta a fost o grijă, să ne asigurăm că traversăm cu bine această iarnă”, a mai transmis ministrul Muncii.
Premierul face calcule
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, întrebat dacă vor fi majorate pensiile şi salariile de la 1 ianuarie 2023, cum a propus PSD, că ceea ce a anunţat Marius Budăi în acest sens, nu a fost discutat în coaliţie şi nici în Guvern. Liderul PNL a mai spus că a discutat cu liderul social-democraţilor Marcel Ciolacu despre acest subiect, însă a rămas la nivelul de intenţie. Şeful Executivului a adăugat că astfel de măsuri trebuie să aibă susţinere în realitate, una financiară şi să existe posibilitatea bugetară de a sprijini o măsură de majorare a pensiilor şi salariilor.
Chestionat da vor fi majorate pensiile si salariile cum au anuntat PSD, de la 1 ian 2023, Ciucă a răspuns: „Nu am discutat în coaliţie. Nu avem încă proiectul de buget pentru 2023. Nu pot să răspund cu «da» sau «nu»”.
„Eu sunt convins că domnul Budăi cunoaşte foarte bine ce scrie în fişa postului Guvernului, cred că şi în fişa ministrului Muncii şi atunci când venim cu astfel de propuneri trebuia să aibă în vedere că e obligatorie consultarea Consiliului Naţional Tripartit, plus consultarea coaliţiei.
Citește și: VIDEO 19 km de Drum Expres, finalizați înainte de termen. Legătură cu Autostrada care nu există
Ca atare, vom avea o abordare la nivelul Guvernului. E vorba de responsabilitate şi de ceea ce oamenii aşteaptă de la noi, să ştie că Guvernul e în măsură să ia decizii reale şi nu vorbe. De aici discutăm de ceea ce face, nu de ce vorbim. Când vom fi finalizat aceste chestiuni şi anume eliminarea inechităţilor pensiilor. Când le vom finaliza, ne vom gândi la majorarea salariilor şi pensiilor. Eu cred că am comentat suficient de mult declaraţiile, momentan, politice ale domnului Budăi, aceste declaraţii şi intenţii nu au fost dezbătute în coaliţie şi în Guvern şi ca atare ne oprim aici”, a completat premierul.
Întrebat dacă va fi sancţionat ministrul Muncii pentru astfel de declaraţii politice privind majorarea pensiilor şi a salariilor, prim-ministrul a replicat: „Sunt decizii şi măsuri pe care le voi lua în conformitate cu atributul funcţional”.
UDMR zice că e devreme
Unul dintre liderii UDMR, ministrul Mediului, Tanczos Barna, este de părere că promisiunile privind majorarea de pensii de la începutul anului viitor reprezintă un gest ”prematur”. ”Este greu să faci previziuni pentru 2023 şi eu spun că ar trebui să mai aşteptăm câteva luni să vedem cum evoluează această problemă şi pe plan naţional, dar şi pe plan european”, afirmă oficialul UDMR cu privire la eventuale majorări de venituri de anul viitor.
”După 1 ianuarie eu aş aştepta să văd prognoza bugetară pe 2023. Nu m-aş pronunţa acuma. Să facem promisiuni de majorare de pensii în condiţiile în care nu ştim cum se va termina acest an, cum va afecta perioada de iarnă bugetul de stat, este un pic prematur. Eu aş propune să aşteptăm previziunile bugetare ale Ministerului de Finanţe, pentru că acolo este cheia. Cu siguranţă, este nevoie de majorări de pensii, pentru că sunt foarte mulţi pensionari care au pensiile mici, dar atitudinea responsabilă, mai ales într-o perioadă de criză, cu războiul la graniţa României, cu preţurile la energie imprevizibile, cu situaţia stocurilor de resurse nu neapărat la nivelul României, la nivelul celorlalte state, este greu să faci previziuni pentru 2023 şi eu spun că ar trebui să mai aşteptăm câteva luni să vedem cum evoluează această problemă şi pe plan naţional, dar şi pe plan european”, a afirmat Tanczos Barna.