UPDATE Curtea de Justiție a UE recunoaște dreptul de reședință pentru soțul gay al unui român

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 05.06.2018 - 19:17
Avocata Iustina Ionescu, Adrian Coman, tatal lui, Liviu, si sotul sau, Clai Hamilton (FOTO: Inquam Photos - Octav Ganea)
Avocata Iustina Ionescu, Adrian Coman, tatal lui, Liviu, si sotul sau, Clai Hamilton (FOTO: Inquam Photos - Octav Ganea)

UPDATE: CJUE a decis, marți, că persoanele de același sex căsătorite se bucură de aceleași drepturi ca și persoanele căsătorite de sexe diferite, în țările membre ale Uniunii Europene, în ceea ce privește libera circulație.

SHARE

”The term ‘spouse’ within the meaning of the provisions of EU law on freedom of residence for EU citizens and their family members includes spouses of the same sex", a statuat Curtea, marți dimineață. 

Deși statele membre au libertatea de a autoriza sau nu căsătoriile între persoanele de același sex, ele nu pot îngrădi dreptul la reședință al unui cetățean european, prin a-i refuza același drept ca soțul sau, un cetățean al unei țări care nu este membră UE”, a arătat CJUE. 

Comunicatul Curții îl puteți citi AICI

Conferința de presă unde s-a anunțat decizia CJUE. Președintele Accept, Florin Buhuceanu, avocata Iustina Ionescu, Adrian si Liviu Coman, jurista Romanița Iordache (FOTO: Inquam Photos - Octav Ganea)

Adrian Coman: Suntem fericiți că judecătorii europeni ne-au recunoscut familia 

”Acum putem privi în ochii oricărui funcționar public din România și din întreaga UE, având certitudinea că relația noastră de familie rămâne la fel de valoroasă și la fel de relevantă, indiferent de țara în care trăim în Uniunea Europeană. Suntem fericiți că judecătorii europeni ne-au recunoscut ca familie”, a declarat Adrian Coman, într-o conferință de presă, la București. Și soțul său, Clai Hamilton, și-a exprimat bucuria și a precizat că săptămâna viitoare, cei doi aniversează opt ani de căsătorie și 16 de relație. 

CITEȘTE ȘI : Judecătorul Danileț: România nu poate refuza să recunoască căsătoria gay-ilor încheiată în UE

Ce înseamnă concret decizia instanței europene 

”CCR are acum obligația să respecte decizia CJUE și să constate faptul că Adrian și Clai sunt o familie. Decizia nu obligă România să introducă căsătoria între persoane de același sex, ci obligă doar la recunoașterea unor efectele juridice ale unei relații deja înregistrate, cum ar fi dreptul de stabilire al reședinței în România pentru Clai, care este cetățean american”, a explicat avocata cuplului, Iustina Ionescu. 

Și jurista Romanița Iordache, expertă în drepturile omului, a arătat că, în afara României, și Polonia, Slovacia, Bulgaria, Lituania și Letonia (țări UE care nu recunosc nici căsătoriile, nici parteneriatele civile între persoane de același sex, n.r.) trebuie să adopte măsuri prin care să asigure libera circulație a cetățenilor UE si a familiilor lor formate din persoane de același sex.

CITEȘTE ȘI: Șeful CNCD: România va trebui să adopte o formă de parteneriat civil

”Astăzi, Curtea a venit și ne-a spus că membrii familiilor, soții, înseamnă și soții de același sex, indiferent dacă statul membru are sau nu  are lege să recunoască fie căsătoria, fie parteneriatul civil, în contextual liberei circulații. Asta înseamnă un lucru foarte simplu: pentru 22 de state ale Uniunii Europene care deja au legislație de recunoaștere, ziua de mâine nu are nici un fel de semnificație, dar pentru state ca Bulgaria, Polonia, Letonia, Lituania, Slovacia și România, codașe în respectarea drepturilor, de mâine apare o problemă, un semn de întrebare legat de felul în care aceste state au transpus și au respectat Directiva 38. Deci ele sunt pasibile de inițierea procedurilor de infringement. Acum, statul român poate să meargă mai departe și să organizeze un referendum inutil și imoral și poate defini familia drept căsătoria dintre un bărbat și o femeie; e problema politicienilor, dar făcând asta, în același timp, trebuie să se asigure că legea din România recunoaște căsătoriile între persoanele de același sex încheiate în alte state membre UE”, a atras atenția Romanița Iordache. 

CITEȘTE ȘI: Romanița Iordache, expertă în drepturile omului, explică cum va fi afectată România de decizia CJUE

Urmăriți conferința de presă și declarațiile cuplului Coman-Hamilton, precum și explicațiile avocaților, mai jos:


——

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) se pronunță, marți, pe cazul românului Adrian Coman, căsătorit cu un american, al căror mariaj nu este recunoscut în România.

CJUE va stabili dacă noțiunea de “soți” din dreptul european privind libera circulație în spațiul UE include și partenerii de același sex. Decizia CJUE vine după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat de trei ori pronunțarea în acest caz, iar asociația Accept, care oferă asistență juridică cuplului, a cerut clarificări cu privire la noțiunea de ”soți”. 

Decizia CJUE este obligatorie pentru statele membre si trebuie armonizata cu legislatia statelor  membre.

Concret, Accept a cerut Curții europene să explice dacă definiția termenului de “soți” include și soții de același sex, precum și dacă, din perspectivului dreptului UE, soții de același sex au drepturi egale în privința dreptului de ședere pe teritoriul României. 

Avocatele Romanița Iordache și Iustina Ionescu - cea care reprezintă cuplul și Adrian Coman, la CCR (FOTO: Accept România)

Coalitia pentru Familie a reactionat, marti dimineata, pe contul sau de Facebook, spunand ca “O decizie CJUE nu a obligat niciodată si nu poate obliga un stat membru - cum este Romania - nici la schimbarea unei definiții naționale (in speță definiția căsătoriei) și nici la legalizarea unei situații nepermise pe plan național (în speță, legalizarea statutului marital al celor căsătoriți în alt stat). Pentru  că Europa în care suntem și credem este despre unitate in diversitate, conform însăși devizei UE.”

CCR dezbate cazul celor doi din 2016. După trei amânări, la vremea respectivă, șeful CCR, Valer Dorneanu, declara că instanța a amânat luarea unei decizii, după ce asociația Accept a trimis întrebarea de clarificare către CJUE, iar ”unele părți au depus memorii suplimentare, ba chiar au cerut să discutăm mai cu atenție situația”.

În 11 ianuarie, la audierea din cadrul CJUE, avocatul general Melchior Wathelet a explicat că noțiunea de „soț” în cadrul directivei europene privind libera circulație include și soții de același sex. Mai mult, statul român ar fi trebuit să permită familiei Coman-Hamilton să se stabilească în România ca soți, pentru a-și putea continua viața de familie începută în afara țării. 

Clai Hamilton, Adrian Coman și mama sa, la Bruxelles, în 2010, după oficierea căsătoriei. Fotografie din arhiva familiei.


În 2010, românul Adrian Coman și americanul Robert Clabourn Hamilton s-au căsătorit la Bruxelles. În 2012, Coman a vrut să se stabilească în țară, după ce a rămas fără muncă, și a cerut Inspectoratului General de Imigrări un permis de rezidență pentru partenerul său american, însă IGI a respins cererea, întrucât în România nu sunt recunoscute căsătoriile încheiate între persoane de același sex. În octombrie 2013, cei doi au dat în judecată statul român.


Filmare realizată de asociația Accept. 


”De mic copil am visat să am o familie și, de 14 ani, o clădesc alături de soțul meu, Clai Hamilton. În societatea americană și cea belgiană, suntem tratați ca o familie. Procesul nostru s-a suprapus, întâmplator, cu inițiativa cetățenească pentru modificarea Constituției. Sunt întrebat, in acest context, dacă societatea românească este pregătită sa ne accepte. Prin prezența noastră aici si prin decizia dumneavoastra putem pregăti societatea pentru acceptarea diversității umane, pentru respect reciproc si armonie socială. Familia noastră există, indiferent de legea din România. Dacă Clai primește o reședința in România, asta nu afectează negativ viața nimănui”, spunea, la audierea din 2016, Adrian Coman, în fața judecătorilor Curții Constituționale.

După decizia CJUE de marți, cazul se întoarce pe masa CCR, primul termen fiind în 7 iunie. 

Amintim că și președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a atras atenția, de mai multe ori, asupra unei forme de protecție a cuplurilor de același sex. Astfel, Asztalos Csaba a declarat, pentru Newsweek România, că este necesară o legiferare a parteneriatului civil, nu doar pentru persoanele de același sex și că speră ca CJUE să interpreteze noțiunea de familie în sens larg, întocmai ca și avocatul general Wathalet. 


Vezi mai jos cum a decurs audierea de la CCR, din 2016:


În același timp, în România se discută despre interzicerea prin Constituția țării a căsătoriei între persoanele de același sex, în contextul unei initiative a Coaliției pentru Familie, care susține că, prin schimbarea legii fundamentale, va proteja familia ”tradițională”. Astfel, CpF, un grup de organizații susținute de Biserica Ortodoxă Română, vrea ca termenul de ”familie” să fie definit prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Amintim că, în prezent, Codul Civil stipulează că o căsătorie se poate încheia doar între un bărbat și o femeie. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te