De ce a sărit premierul moldovean la gâtul României (Podul.ro)

DE Newsweek România | Actualizat: 23.05.2020 - 13:46
Vlad Țurcanu Foto: Facebook

Ieșirea grosolană a premierului moldovean la adresa României a trezit pe ambele maluri ale Prutului reacții firești de furie și revoltă, provocând chiar și o ripostă oficială din partea MAE român.

SHARE

Dar ar fi o greșeală să punem declarațiile lui Ion Chicu doar pe seama românofobiei și a imaturității sale politice. Socialiștii proruși pe care îi slujește, cultivați și întreținuți în trecut de oligarhul Vladimir Plahotniuc, simt că le fuge pământul de sub picioare, riscând să fie înlăturați de la putere, și încearcă cu disperare să arate că pot fi independenți și capabili să facă un joc politic propriu.

Cuvintele grele cu care Ion Chicu a împroșcat în România sunt cu atât mai jignitoare, cu cât în ultima vreme statul român a făcut adevărate sacrificii pentru a ajuta Republica Moldova în lupta cu pandemia de coronavirus.

Guvernul român a trimis recent la Chișinău echipamente și medicamente în valoare de câteva milioane de euro, iar zeci de medici români și-au riscat viețile peste Prut în lupta cu virusul ucigaș. Patru dintre ei s-au întors acasă bolnavi de coronavirus, de care s-au molipsit la Chișinău și în celelalte localități moldovenești unde au fost detașați, tocmai din cauza condițiilor sanitare precare pe care Guvernul condus de Ion Chicu nu a reușit să le îmbunătățească. Aproape un sfert –1500 de persoane – dintre moldovenii infectați cu Covid-19 sunt cadre medicale, un procent șocant.

Orgolios, premierul Chicu a reacționat bolnăvicios la criticile pe această temă ale eurodeputatului român Siegfried Mureșan, care i-a atras atenția că a gestionat prost pandemia de Covid-19. Chicu s-a năpustit pur și simplu la acesta, numindu-l „june ratat”, despre România spunând în treacăt că „geme de cea mai mare corupție din Europa”. Chicu, premierul unui stat în care a fost furat un miliard de dolari, fără ca ancheta în acest dosar să progreseze în mandatul său, a mai spus că în administrarea crizei pandemice el s-a descurcat mai bine decât autoritățile române în Suceava.


Dar dincolo de toate a sărit în ochi tonul superior și zeflemitor întrebuințat de premierul moldovean față de România, o țară al cărei cetățean este. Aceasta este diferența dintre noua pleiadă de românofobi și garda veche a comunistuilui Vladimir Voronin: primii au un plus de ipocrizie, deținând cetățenia statului român pe care îl ponegresc și folosindu-se de toate avantajele pe care le oferă aceasta.

Am putea admite, simplu, că pe Chicu l-a luat gura pe dinainte. Asta dacă n-am ști, din numeroase abordări similare din trecut, că atacurile la adresa României, orchestrate de oficialii moldoveni, sunt de obicei cu bătaie lungă și parte a unor planuri politice locale și chiar geopolitice.

Citiți aici analiza lui Vlad Țurcanu (Partidul Unității Naționale, Republica Moldova) pentru Podul.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te