Dacian Cioloș: E final de drum pentru PSD

DE Alexandru Pop | 20.12.2018 - 10:47
Dacian Cioloș. Foto: Steluța Popescu

PLUS critică schimbările masive de fiscalitate anunțate, marți, de Eugen Teodorovici, prin care se instituie noi taxe pentru bănci și companii, care vor fi în cele din urmă suportate tot de români, catalogând aceste măsuri drept unele „complet incoerente și lipsite de sens”.

SHARE

„E final de drum pentru PSD. Ceea ce știam cu toții și a fost prevăzut de toți analiștii financiari e pe cale să se petreacă. PSD a tras de bugetul de stat forțând toate limitele, iar acum încearcă să îl cârpească prin măsuri dezastruoase. Taxa pe lăcomie este o calamitate pentru sistemul financiar, care poate ajunge în colaps în orice moment”, a arătat Dacian Cioloș, fondatorul PLUS. 

Într-o țară normală, sistemul financiar funcționează după reguli predictibile, care permit sectorului privat să se dezvolte și să facă profit astfel încât statul, ca reprezentant al cetățenilor, să primească ceea ce i se cuvine de drept. Nu și la noi. „Abuziv, inconstant și incompetent, Guvernul PSD încearcă să își repare propriile gafe. Anul trecut au fost decapitalizate companiile de stat. Acum, sunt atacate companiile care creează locuri de muncă. Bursa de la București este in cădere liberă. Atunci când dinamitezi sistemul bancar, distrugi echilibrul financiar și pui în pericol întreaga economie. Crizele mondiale așa încep. Cetățenii României vor plăti cu vârf și îndesat aceste greșeli uriașe”, a menționat Dacian Cioloș.

Fostul ministru al Finanțelor, Anca Dragu, membru în partidul fondat de Dacian Cioloș, avertizează că Guvernul alungă, astfel, investitorii.

„Printr-o ordonanță de urgență, România a fost ștearsă de pe harta economică a lumii. Aceste măsuri (modificările la Codul fiscal) urmăresc trei aspecte: să strângă bani pentru fondul promis baronilor locali, să îndepărteze România de valorile europene și să îi alunge pe investitori. Tehnic vorbind, măsurile sunt complet incoerente și lipsite de sens. De exemplu: taxa pentru sectorul bancar calculată în funcție de ROBOR și active bancare va determina băncile să diminueze creditarea, pentru că creditele reprezintă active bancare. Cu cât creditarea crește, cu atât vor crește și taxele suplimentare“, a declarat Anca Dragu.

Citește și OMV: Proiectul ordonanţei de urgenţă pune în pericol securitatea energetică a României

Fostul ministru al Finanțelor arată în ce constă „absurdul absolut“ al măsurilor propuse de Teodorovici: „Vorbim de procentul cu care se impozitează activele bancare, respectiv nivelul ROBOR. ROBOR este o valoare medie a ratelor dobânzilor pe piața interbancară și depinde direct de deficitul bugetar și împrumuturile statului pentru finanțarea acestui deficit. Statul creează inflație și rate mari ale dobânzilor, iar băncile vor plăti impozit pe inflație – care e un impozit în sine, dar care vor fi transferate asupra clienților băncilor“.

Mai mult, Anca Dragu consideră că, „pentru economie, aceste măsuri sunt similare cu amnistia și grațierea în justiție”. „Deja se văd efectele: bursa de la București a scăzut, investitorii se retrag. Creșterea economică, locurile de muncă și investițiile vor fi afectate serios”, a subliniat fostul ministru al Finanțelor.

În același timp, Anca Dragu atrage atenția asupra altor efecte pe care noile măsuri fiscale le vor avea: „În plan politic, aceste măsuri setează tonul pentru viitoarele alegeri și identifică dușmanul perfect - străinii și multinaționalele. Vreau să cred că românii nu se vor lăsa manipulați de strategii ieftine, scrise pe colțul mesei de birt“.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat modificările Codului fiscal, care ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2019, deci în mai puțin de două săptămâni, deși asemenea modificări ar trebui discutate cu mediul de afaceri și nu ar trebui să fie aplicate mai devreme de șase luni de la momentul adoptării pentru a oferi predictibilitate mediului economic.

Mai mult, OUG anunțată de Tedorovici vine după ce atât premierul Viorica Dăncilă, cât și însuși Eugen Teodorovici au declarat în urmă cu 11 luni că nu vor introduce noi taxe și impozite și nici nu vor crește cuantumul celor existente.
Ordonanța prezentată de ministrul de Finanțe prevede schimbări importante de fiscalitate: taxe noi pentru bănci și companii, măriri de taxe și impozite, taxa ”pe lăcomie” pentru bănci, transformarea contribuției la Pilonul 2 de pensii într-una opțională, plafonarea prețului gazelor naturale, impunerea unei taxe de 3% din cifra de afaceri a operatorilor din piața de energie electrică (plătită la ANRE) și operatorilor telecom (plătită la ANCOM, în prezent este de 0,4%).

Eugen Teodorovici susține că măsurile nu sunt rezultatul lipsei de bani la buget, deși Guvernul nu a prezentat până acum niciun proiect privind bugetul de stat pentru 2019.

Modul dezastruos în care Eugen Teodorovici și Guvernul PSD-ALDE înțeleg să conducă România s-a văzut clar miercuri când Bursa de la București a înregistrat o scădere record, cele mai afectate fiind companiile din energie și băncile. Administratorii fondurilor de pensii private din Pilonul II au avertizat, totodată, că intrarea în vigoare a măsurilor anunțate reprezintă o desființare de facto a acestui pilon de pensii, ceea ce va avea repercursiuni grave asupra românilor și a economiei țării.

De asemenea, organizațiile care reprezintă interesele investitorilor români, dar și cele ale investitorilor străini au reacționat negativ, cerând Guvernului să nu adopte astfel de măsuri fără a le dezbate public înainte.

Citește și Camera de Comerț a României: Ordonanța privind Codul Fiscal are efecte puternic negative

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te