Cum rezolvă politicienii români o problemă: scriu o lege pentru o zi națională

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 22.06.2021 - 14:32
Pe 10 ianuarie este aniversată Ziua Matematicii. Foto Pexels.com
Pe 10 ianuarie este aniversată Ziua Matematicii. Foto Pexels.com

Politicienii români se întrec în instituirea prin lege a unor zile menite să acopere faptul că nu rezolvă problemele societății. Așa au apărut Ziua Bicicletei, Ziua Lecturii sau Ziua Supraviețuitorilor de Cancer.

SHARE

Senatorii PNL Florin Cîţu şi Iuliana Scântei, alături de alţi liberali, au depus la Senat un proiect de lege care prevede instituirea pe 26 mai a Zilei Naţionale a Alegătorului.

În țara în care prezența la vot nu trece, de cele mai multe ori de 50%, Ziua Naţională a Alegătorului ar urma să fie, potrivit documentului, „o sărbătoare naţională anuală care promovează democraţia prin vot şi prin alegeri democratice şi încurajează participarea cetăţenilor la procesele democratice şi electorale”. 

Proiectul își propune, pe hârtie, ca autorităţile administraţiei publice centrale şi locale să organizeze manifestări, campanii de informare, evenimente şi activităţi cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei dreptului de vot şi a importanţei alegătorilor şi a referedumurilor pentru democraţie şi statul de drept, precum şi informării cetăţenilor cu privire la drepturile şi procedurile electorale.

Aceasta nu este singura inițiativă prin care se „sărbătoresc” probleme importante ale societății românești.

Citește și: Clanul turcilor Raim construia vile de lux pe Litoral. Aveau 3,5 milioane de euro din prostituție

 

Ziua Lecturii și a Supraviețuitorilor de Cancer

Deputatul PNL Sebastian Burduja a anunțat în martie că a depus în Parlament un proiect de lege pentru instituirea Zilei Naţionale a Lecturii în România. 

Aceasta ar urma să fie celebrată pe 15 februarie în fiecare an și ar avea ca obiectiv încurajarea lecturii şi recuperarea decalajului faţă de media Uniunii Europene.

În iunie, senatorul PNL Nicoleta Pauliuc a anunțat că va depune un proiect de lege pentru instituirea Zilei Naționale a Supraviețuitorilor de Cancer.

„Supraviețuitorii de cancer au dus, poate, cea mai grea luptă din viața lor și au câștigat-o. Și, ca după orice luptă, mulți dintre ei rămân cu sechele, cu răni deschise și cu frici pe care cei care nu au trecut prin această cumplită boală nu pot decât să și le imagineze. Vorbim aici de suferință emoțională, de efectele pe termen lung ale tratamentelor, de teama de recurență a tumorilor dar și de obstacolele pe care mulți dintre acești supraviețuitori le întâmpină atunci când doresc să revină la locul de muncă și în societate.

Este datoria noastră să facem tot ce putem pentru a asigura cadrul necesar, atât din punct de vedere legislativ, cât și al culturii societății, pentru a elimina aceste obstacole, indiferent de natura lor, și pentru a facilita îmbunătățirea calității și creșterea duratei de viață a supraviețuitorilor de cancer”, este justificarea Nicoletei Pauliuc.

Citește și: Ministrul Novak și-a delegat atribuțiile secretarului general adj. care a fost transferat de la MTS

Ziua bicicletei, sărbătorită deja

În noiembrie 2020, Parlamentul a adoptat legea care prevede instituirea zilei de 3 iunie ca Ziua naţională a bicicletei. 

Pe 3 iunie anul acesta, de exemplu, preşedintele Klaus Iohannis, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, şi primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, au participat la o dezbatere pe tema transportului sustenabil în România organizată de Asociaţia „Green Revolution" la Roaba de Cultură din parcul Herăstrău, de Ziua Mondială a Bicicletei - marcată pe 3 iunie.

Tot luna aceasta, a fost promovată legea pentru instituirea Zilei Românităţii Balcanice pe data de 10 mai.

Ziua Limbii Române este sărbătorită la 31 august, fiind instituită în 2013.

Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost iniţiată în 2011, când 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege în care solicită proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Române.

Acesta a fost aprobat de Senat în şedinţa din 6 decembrie 2011 şi de Camera Deputaţilor la 19 februarie 2013. Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.

În martie, Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege privind instituirea zilei de 4 mai ca Ziua naţională a medierii şi mediatorilor iniţiat de fostul deputat Dorin Bădulescu. La Camera Deputaților, PSD a vrut să să modifice unicul articol al acestei legi și să o transforme în Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, pe 15 mai.

În schimb, au adoptat Ziua Matematicii, Informaticii și Științelor Naturii, care va fi marcată pe 10 ianuarie. Liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, iniţiator al proiectului, a declarat că legea are rolul de a atrage atenţia populaţiei, dar mai ales a tinerilor, care îşi pot dezvolta calificări şi cariere în acest domeniu. 

Pe 10 ianuarie 1906 s-a născut academicianul Grigore Constantin Moisil, personalitate care şi-a pus amprenta asupra dezvoltării matematicii româneşti şi care a fost cel mai important pionier al informaticii în România şi unul dintre cei mai importanţi teoreticieni ai informaticii din lume, potrivit inițiatorului. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te