Cum a vrut Ponta să cedeze către Huawei comunicațiile strategice ale României. Ce document a semnat

DE Mircea Marian | Actualizat: 11.09.2020 - 22:20
Victor Ponta la aniversarea a 10 ani de prezență Huawei în România Foto: gov.ro

“Este de neînțeles că un român poate pleda pentru Huawei sau pentru comuniștii chinezi“, a afirmat, joi, ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman. Guvernul Ponta exact asta a făcut: a vrut să cedeze companiilor chineze domenii strategice, precum comunicațiile și energia.

SHARE

În 2014, presa a publicat un memorandum prin care Huawei urma să participe la realizarea, de către statul român, a Sistemului de informații și comunicații naționale, a Rețelei naționale de bandă largă și a Sistemului de monitorizare și supraveghere a traficului. 

În memorandum se mai afirma că Ministerul Societății Informaționale (MSI) și Huawei “sunt de acord să între într-o relații de cooperare strategică“ și își propun “consolidarea rolului pozitiv al Huawei în politica economică a guvernului pentru îmbunătățirea eficienței economiei românești și a competitivității internaționale a acesteia“.

“Am văzut un ultim atac împotriva unei companii mondiale, compania Huawei, cu care Guvernul României a semnat, aşa cum a semnat şi va semna şi cu alte mari companii, acorduri şi memorandumuri de principiu, de sprijinire a investiţiilor. În acest memorandum pe care îl puteţi avea, la fel ca şi preşedintele, este foarte clar că nu există obligaţii financiare, juridice sau contractuale şi că orice fel de prezenţă şi investiţie în România a acestui gigant mondial se face cu respectarea obligaţiilor pe care România şi le-a asumat în calitate de stat membru al UE“, a spus Ponta, după ce memorandumul a devenit public, în 2014.

Nici SRI - condus la acel moment de prietenul lui Ponta, George Maior - , nici STS nu fuseseră consultate, potrivit propriilor declarații. 

Memorandumul a fost semnat de ministrul “societății informaționale“, Dan Nica, și de Lu Yong, manager regional Huawei. 

Memorandumul a fost pregătit de o vizită a lui Ponta la o fabrică Huawei, din China, precum și de participarea la numeroase evenimente ale acestei companii, printre care aniversarea a 10 ani de prezență în România. “Huawei își construieşte deja un viitor, un viitor segment pe piaţă şi viitori clienţi. Am avut ocazia să văd acest lucru deoarece m-am întors din China cu ultimul telefon Huawei şi băiatul meu Andrei deja mi l-a luat. E clar că generaţiile care vin din urmă reprezintă o ţintă pentru Huawei. Vreau să încurajez dezvoltarea companiei în România“, spunea Ponta în vara lui 2013. 

După publicarea sa, guvernul Ponta n-a mai făcut nici un demers pentru aplicarea memorandumului.

Tot în 2013, Ponta a încercat să implice o companie chineză în finalizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, proiect abandonat abia în 2020.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te