Cum a reușit USR să piardă 10% din voturi, deși a candidat alături de alte 2 partide? 5 explicații

DE Petre Bădică | Actualizat: 10.06.2024 - 18:47
Cum a reușit USR să piardă 10% din voturi, deși a candidat alături de alte 2 partide? 5 explicații - Foto: INQUAM PHOTOS / Bogdan Buda
Cum a reușit USR să piardă 10% din voturi, deși a candidat alături de alte 2 partide? 5 explicații - Foto: INQUAM PHOTOS / Bogdan Buda

Cum a reușit USR să piardă 10% din voturi, deși a candidat alături de alte 2 partide? USR este marele învins al alegerilor din acest an. A pierdut 11% dn voturi față de alegerile europarlamentare din anul 2019. Atunci a candidat alături de PLUS și a obținut 22% din voturi.

SHARE

UPDATE Cătălin Drulă și-a anunțat demisia din fruntea USR.

La alegerile europarlamentare de anul acesta, ADU a reușit să se claseze chiar și în urma AUR care, în 2019, nu exista.

Cum a reușit USR să piardă 10% din voturi, deși a candidat alături de alte 2 partide? 5 explicații

Alianța ADU, compusă din USR, PNP și Forța Dreptei, a luat abia 11% din voturi. USR-PLUS a primit 22% din voturi la europarlamentarele de acum 5 ani. O prestație jalnică, ce nu le dă speranțe pentru următoarele alegeri.

Citește și: Care sunt viitorii europarlamentari ai României? Alianța PSD-PNL a obținut un scor record

Care au fost explicațiile:

1. Niciunul din cele 3 partide sau vreun lider nu a reușit să lanseze o minimă dezbatere, să creeze o emoție în rândul populației care să îi facă vizibili. În timp ce AUR, spre exemplu, au venit cu „evenimente” mai mult sau mai puțin inspirate, precum „caravana medicală” ori „oastea lui Simion”, ADU nu a venit cu nimic. Apatia a fost cuvântul de ordine. În afară de Clotilde nimeni nu a vorbit timp de 4 ani.

Citește și: 7 motive pentru prăbușirea AUR și a lui George Simion care au luat 50% din voturile la care visau

2. Primarii în funcție nu au reușit să fie „locomotive”. Coliban a pierdut la Brașov, Clotilde Armand pare să fi pierdut la sectorul 1, iar Radu Mihaiu dă o bătălie la baionetă cu candidatul PSD-PNL. Entuziasmul alegătorilor de acum 4-5 ani a dispărut. Strategia primarilor USR de victimizare în lupta cu PSD-PNL a ținut până la un punct. Se pare că nu destul ca să fie realeși.

3. Cătălin Drulă și Dan Barna nu pot nici ei trage partidul. Sunt „cai morți”. Nu își fac loc deloc pe agenda publică, nici ei, nici ideile lor. Drulă nu a mai ajuns la oameni după ce nu a mai fost ministru al Transporturilor cu rezultate bune. E complet absent și incapabil să mobilizeze oamenii.

4. Matematic, Forța Dreptei și PMP a pus piedică USR. După cum arată rezultatele partidele lui Orban și Tomac i-au tras în jos.

5. ADU îi pot mulțumi lui Nicușor Dan. Fără cele 28% luate în București, ADU se afla la sub 10%.

Predicție. Eugen Tomac și Dan Barna sunt deja la Bruxelles. Liderii de la vârful celor 3 partide se vor pune foarte în fața pe liste la alegerile din decembrie pentru a nu rata Parlamentul, probabil singurul obiectiv. 

La alegerile prezidențiale nu vor face nicio surpriză. Nicio persoană din afară nu va veni să piardă cursa pentru Cotroceni susținut de un partid de 10%. Cine va candida din interior, va fi complet lipsit de șanse. Și, probabil, de chef.  

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 1
strauleanu doru duro 11 iunie 2024 13:42
#1

plateste conducerea lui barna si ungerea lui ciordache

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te