Premierul a fost întrebat dacă crede că ar trebui schimbat modul de calcul şi raportarea să se facă la numărul de teste şi nu la numărul populaţiei.
„Indicatorul pe care îl utilizăm este utilizat în toate ţările europene. (…) Sigur că poate fi utilizat şi un alt indicator, dar care să nu fundamenteze decizii de restricţie, care este legat de procentul de pozitivi din numărul de teste. Pe de altă parte, testarea se face pe baza definiţiei de caz. De regulă, cer testarea oameni care sunt într-una dintre situaţiile care sunt reglementate prin definiţia de caz. Este evident că procentul celor pozitivi dintre cei testaţi este un procent relativ mare pentru că cei care se testează se testează pentru că au simptome sau pentru ca un istoric, pentru că au intrat în contact cu o persoană pozitivă şi atunci este firesc să fie procentul mai mare. Indicatorul pe care noi îl utilizăm, indiferent că e folosit la suta de mii de locuitori sau la mia de locuitori, e acelaşi lucru pentru că atunci când îl aplici la mia de locuitori e 1 virgulă sau 2 virgulă, când îl aplici la suta de mii de locuitori, mai adaugi două zerouri. E acelaşi lucru”, a explicat Ludovic Orban, citat de news.ro.
El a mai declarat că testele făcute în fiecare judeţ au fost pe baza definiţiei de caz şi nu există întârzieri în privinţa testărilor.
„S-a testat pe baza definiţiei de caz. Am văzut articolele scrise unii jurnalişti, s-a testat cât s-a cerut, nu există întârzieri în ceea ce priveşte testările care s-au făcut pe bază definiţie de caz. Mai mult decât atât, după emiterea Ordonanţei de Urgenţă Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, cred că a şi fost publicat ordinul în Monitorul Oficial privind modalitatea şi termenul de anunţare a rezultatului după prelevarea exudatului nazofaringian. Nu se poate compara, de exemplu, judeţul Cluj şi ca număr de populaţie, şi ca mediu urban cu judeţul Giurgiu”, a mai afirmat Orban.
Premierul a anunţat că a crescut capacitatea de testare, aceasta fiind în prezent de 50.000 de teste.
„Capacitatea de testare a crescut, vă spun că la ora actuală am depăşit 50.000 de teste capacitate de testare şi direcţiile de sănătate publică urmăresc modalitatea de testare şi urmăresc ca toţi cei care îndeplinesc condiţiile de testare să fie testaţi într-un interval de maxim 48 de ore. Numărul de teste pe care le pot face într-un judeţ depinde de nevoia de testare care există în judeţul respectiv. Faptul că sunt judeţe cu capacitate de testare mai mare se datorează şi dezvoltării judeţelor, numărului de populaţie, numărului de unităţi care au capacitatea să efectueze această testare”, a mai afirmat premierul.
Orban a menţionat că sunt cetăţeni care nu îşi fac testul în localitatea de domiciliu, ci în alte judeţe.
El a mai declarat că este prematur să fie făcută o evaluare a măsurilor luate în localităţile care au depăşit indicele 3 deoarece efectele se vor vedea în aproximativ 14 zile.