“Pentru a înțelege de ce am luat această decizie, vă dau un exemplu. La proiectul de reabilitare a Cabanei de la Vadu Crișului, fiecare dintre cei 11 membri ai echipei de proiectare avea un spor de 50%. Valoarea sporului lunar, cumulat, până luna trecută era de 28.090 de lei. Proiectul e în a 28-a lună de implementare, dar este cu mai bine de doi ani întârziere în privința organizării procedurii de achiziție publică. Au depus cerere de prelungire cu 24 de luni. Nu se justifică încasarea acestor sume. Am luat măsuri ca sporurile să nu depășească 20%”, a explicat Mircea Mălan, vicepreședinte al CJ Bihor.
După aceste reduceri, sporurile pentru fonduri europene se vor reduce la o treime, la circa 9.000 de lei.
Mălan a relatat că la proiectul de la Vadu Crişului este alocată suma de 153.900 euro pentru cheltuieli cu managementul proiectului. “Vom modifica aceste lucruri exgerate, iar banii vor fi mutaţi pentru realizarea investiţiilor“, a explicat vicepreședintele CJ Bihor.
În plus, Serviciul de Proiecte și Arii Protejate, responsabil până acum de fondurile europene, a fost desființat. În locul acestui serviciu s-a înființat Compartimentul Fonduri Europene, în subordinea Direcției Generale Tehnice. Din 13 posturi (3 de conducere și 10 de execuție) de la vechiul serviciu, în noul compartiment au rămas 4 posturi de execuție.