Comisia Juridică din Camera Deputaților trebuia să dea joi un raport pentru proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiției (SIIJ).
Președintele comisiei, deputatul Mihai Badea, a anunțat încă de la începutul ședinței că acordarea unui aviz pe această temă se amână pe termen determinat.
Amânarea a fost cerută dă PSD, pe motiv că proiectul n-are aviz de la Comisia de Muncă şi că s-ar impune aviz de la Consiliul Economic şi Social şi invitarea reprezentanţilor CSM, Parchetului General, Înaltei Curţi, asociaţiilor profesionale
Decizia de amânare a fost luată fără să fie supusă la vot, iar președintele comisiei a explicat că s-a întâmplat așa pentru că „«s-a cerut amânarea și e prima dată pe ordinea de zi, deci nu supunem la vot». Mai mult, nu a precizat pentru cât timp se amână discutarea proiectului de lege”, a scris fostul ministrul al Justiției, Ana Birchall.
Actualul ministru al Justiției, membru al Comisiei Juridice, nu a fost prezent la ședință, pentru a susține proiectul.
The Epoch Times România susține că acesta s-a întâlnit cu parlamentari din coaliţia de guvernare şi s-a agreat amânarea în comisie, căci proiectul n-ar fi reuşit să treacă, UDMR fiind împotriva lui în forma actuală. Practic, UDMR nu vrea sub nicio formă ca de investigarea magistraţilor să se ocupe DNA. În consecinţă, încă se negociază şi proiectul s-a amânat, căci UDMR-ul nu ar fi votat „pentru".
Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputatilor a respins, marți, proiectul de lege pentru desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ).
Proiectul aprobat de Guvern în februarie a fost respins cu votul UDMR, partener de coaliție al PNL și USR PLUS, și al grupului minorităților. Un membru al PNL s-a abținut.
Iordache s-a râzgândit în 2021
Proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiției (SIIJ) a fost avizat pozitiv de către Consiliul Legislativ, condus acum de Florin Iordache.
Pe vremea când era deputat PSD, Florin Iordache a fost inițiatorul înființării Secției Speciale.
Mai mult, în iunie 2020, Camera Deputaţilor a respins o propunere legislativă pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Au fost 167 voturi pentru respingere, 97 împotrivă şi 25 abţineri. La dezbateri, Florin Iordache a susținut că desființarea SIIJ înseamnă subordonarea justiției.
În februarie 2021, fostul deputat s-a răzgândit și a avizat pozitiv noul proiect de lege privind desființarea, inițiat de Guvernul Cîțu.