Comisia Europeană: Lupta împotriva corupției a suferit regrese semnificative

DE Mircea Marian | Actualizat: 27.02.2019 - 20:47
Tudorel Toader, criticat indirect de Comisia Europeană Foto: Facebook

În raportul de țară publicat azi, Comisia Europeană critică dur regresele înregistrate de Românai în ceea ce privește lupta cu corupția, precum și modul în care a fost revocată Laura Codruța Kovesi de la conducerea DNA.

SHARE

`Progresele înregistrate în lupta împotriva corupției au suferit regrese semnificative. Independența judecătorilor și a procurorilor a fost afectată de modificările recente aduse legilor justiției. Principalele instituții de combatere a corupției s-au confruntat cu o presiune tot mai mare, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea lor de a continua lupta împotriva corupției. Modificările în curs ale Codului penal și ale Codului de procedură penală ar putea slăbi și mai mult lupta împotriva corupției și a altor infracțiuni grave, subminând progresele înregistrate în ultimii 10 ani`, se arată în raport. 

În document se vorbește și despre presiunile asupra DNA, precum și despre faptul că instituțiile guvernamentale nu mai cooperează cu această instituție. În plus, este criticat faptul că, la revocarea șefei DNA, nu s-a ținut cont de avizul negativ al CSM. 

`Direcția Națională Anticorupție a fost o țintă predilectă a presiunilor, inclusiv a criticilor dure în spațiul public și în mass-media formulate de politicienii de rang înalt (Comisia Europeană, 2018f). Atât în revocarea procurorului-șef în funcție al Direcției Naționale Anticorupție, cât și în propunerea de numire a unui nou procuror-șef nu s-a ținut seama de avizul negativ al Consiliului Superior al Magistraturii, ceea ce a generat serioase îndoieli cu privire la acest proces.

Presiunea a fost extinsă asupra Înaltei Curți de Casație și Justiție. Măsurile luate de guvern sunt reflectate, de asemenea, în reducerea evidentă a cooperării cu Direcția Națională Anticorupție, numeroase instituții publice precum ministerele, Curtea de Conturi și alte organe de control părând a fi mai reticente să aducă în atenție eventualele cazuri de fraudă și corupție`, apreciază Comisia Europeană. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.