Ciucă cu ocazia Centenarului Încoronării: Să fim uniți în jurul obiectivelor statului român

DE Bianca Iosef | Actualizat: 15.10.2022 - 14:03
Premierul Nicolae Ciucă / Foto: Inquam Photos

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a lansat, sâmbătă, în mesajul pe care l-a transmis cu prilejul marcării Centenarului Încoronării, un apel către toţi actorii responsabili de a fi uniţi în jurul marilor obiective pe care statul român şi le-a setat.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Acesta a apreciat că România are nevoie de toate forţele politice şi energiile pentru a realiza aceste deziderate, şi anume finalizarea procesului de monitorizare a României prin MCV, aderarea la Spaţiul Schengen şi la OCDE.

"În contextul marcării Centenarului Încoronării, fac un apel către toţi actorii responsabili de a fi uniţi în jurul marilor obiective pe care statul român şi le-a setat - finalizarea procesului de monitorizare a României prin MCV, aderarea la Spaţiul Schengen, aderarea la OCDE - sunt parte a unui proiect pe care avem obligaţia să îl construim pentru următorii ani.

Citește și: 24 de persoane trimise în judecată de DIICOT pentru trafic de droguri și pentru spălare de bani

România are nevoie de toate forţele politice şi energiile pentru a realiza aceste deziderate şi a oferi cetăţenilor săi stabilitate, instituţii performante, progres", a transmis Nicolae Ciucă în mesajul care a fost citit participanţilor la festivităţile desfăşurate la Alba Iulia de către şeful Cancelariei, Mircea Abrudean.

Citește și: S-a aflat primul salariu al Andreei Marin. Îmi ajungea doar de un sacou. La "Surprize" primeam puțin

Potrivit lui Nicolae Ciucă, o naţiune puternică are capacitatea de a genera coeziune şi unitate în jurul unor obiective comune, îşi protejează cetăţenii, le asigură libera dezvoltare, le garantează securitatea şi bunăstarea.

"Avem obligaţia să ducem mai departe moştenirea înaintaşilor, să le urmăm exemplul demn de patriotism civic, loialitate şi spirit de sacrificiu şi să acţionăm pentru apărarea şi protejarea valorilor care ne definesc şi care constituie garanţia unui viitor prosper", a opinat prim-ministrul.

Nicolae Ciucă a mai arătat că "perioada pe care o parcurgem, marcată de războiul neprovocat al Federaţiei Ruse în Ucraina, dar şi de numeroase crize, ne demonstrează că societăţile democratice au inamici care îmbracă diverse forme şi care le testează rezilienţa, dar şi capacitatea de a răspunde ferm şi prompt în faţa pericolelor".

În astfel de momente, a susţinut Ciucă, este "esenţial să rămânem ancoraţi în realitatea pe care ne-am asumat-o şi construit-o, cea fundamentată pe echilibru, responsabilitate, dialog, solidaritate, libertate, respectul faţă de demnitatea umană, respectul faţă de lege".

Premierul a mai spus că a susţinut mereu că lecţiile trecutului trebuie învăţate şi că evenimentele secolului trecut au arătat foarte clar care ne sunt opţiunile.

"Idealul generaţiei de la 1918 a căpătat, în ultimii ani, cu fiecare proiect major îndeplinit, tot mai multă concreteţe. Suntem, astăzi, membri ai Uniunii Europene şi ai Alianţei Nord-Atlantice, profund angajaţi în protejarea statului de drept şi democraţiei, câştigate cu preţul sângelui", a menţionat Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul a punctat, în mesajul său, transmis cu prilejul celebrării unui moment cu o simbolistică deosebită în istoria naţională, că rememorarea evenimentelor fundamentale pentru procesul de modernizare şi dezvoltare a statului, precum şi omagierea memoriei tuturor celor care au contribuit la realizarea acestora constituie o datorie permanentă, o condiţie esenţială pentru păstrarea nealterată a identităţii şi conştiinţei naţionale.

Nicolae Ciucă a mai transmis că a fost onorat să acorde Înaltul Patronaj evenimentelor de la Alba Iulia care marchează un secol de la încoronarea suveranilor României Mari, scrie Agerpres. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te