Cîțu: Proiectul de buget să iasă din Parlament cum a fost aprobat de Guvern. Nu putem spune că e mic

DE Miruna Moldoveanu | 26.02.2021 - 15:32
Proiectul de buget ar trebui să rămână așa cum a fost aprobat de Guvern, spune Cîțu/FOTO: Facebook/Guvernul României

Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că doreşte ca proiectul de buget să iasă din Parlament aşa cum a fost aprobat de Guvern, menţionând că nu se poate spune că este un buget mic.

SHARE

PSD a propus în comisiile de buget ca banii care rămân în urma abrogării pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie direcţionaţi către alocaţiile copiilor.

"Eu am spus de la început că vreau ca acest buget să iasă din Parlamentul României aşa cum a fost aprobat în Guvern. Dacă sunt economii, ne uităm unde vor fi redirecţionate aceste economii. (...) Rămân la opinia că trebuie, în acest moment, să avem acest buget, să rămână în forma în care a fost aprobat în Guvern", a spus Cîţu la Parlament.

El a adăugat că alocaţiile au fost mărite cu 20% anul acesta.

"În Uniunea Europeană, salariile, anul trecut, au crescut în medie cam cu 3% în sectorul public. În sectorul privat am văzut estimări pe 2021 că salariile rămân constante, deci eu cred că o creştere de 20% este una semnificativă şi pentru alocaţii în aceste condiţii de criză. (...) Este vorba de un mod predictibil de a face politică economică şi avem o strategie fiscal-bugetară pe care am prezentat-o şi ne ţinem de această strategie fiscal-bugetară", a subliniat premierul.



Proiectul de buget, concentrat pe investiții


"Este un buget concentrat pe investiţii, are în centru investiţiile şi un buget care forţează reforma în administraţia publică, centrală şi locală. De aceea, prefer să iasă din Parlament aşa cum a fost votat. (...) În acest moment, bugetul României nu putem să spunem că este mic. Avem un buget cu cheltuieli mai mari decât anul trecut; nu avem cum să spunem că este un buget mic", a spus Cîţu.

"Trebuie să ne uităm la tot bugetul României, cum au fost împărţiţi banii. Şi au fost împărţiţi banii pe care îi avem din veniturile cetăţenilor, 32,76% din PIB, au fost împărţiţi în toate ministerele pe priorităţi. Bugetele, bineînţeles, dacă ne uităm la 2019, sunt mai mari, 2020 a fost un an special, cu priorităţi pentru toată lumea, fiecare minister a avut cheltuieli suplimentare cu pandemia anul trecut, unele dintre ele nu se mai regăsesc anul acesta. Dar, când ne uităm la buget, este un buget mai mare decât anul trecut, deficitul în scădere, dar totuşi sunt 80 de miliarde de lei, bani pe care îi punem în economie peste veniturile pe care le luăm din economie. Deci, cheltuieli sunt mai mari şi injectăm şi 80 de miliarde de lei. Această noţiune că este un buget mic este falsă şi nu este susţinută de date", a mai spus Cîţu.

 

Cîțu: Trebuie să vedem cum au fost împărțiți banii



Bugetele Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost aprobate, joi, de Comisiile de buget-finanţe. Acestea cuprind şi sume pentru indemnizaţii acordate foştilor demnitari. Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a propus ca sumele din buget destinate pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie transferate în bugetul Ministerului Muncii, pentru a se majora alocaţiile. Reprezentantul Ministerului Finanţelor a precizat că suma necheltuită va fi transferată la Fondul de rezervă, menţionând că nu se poate face acum această modificare, deoarece bugetul Camerei a fost deja adoptat de plen, scrie Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te