Cîțu: Proiectul bugetului de stat va fi aprobat cu un deficit de 7,16%

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 18.02.2021 - 20:02
Premierul Florin Cițu. Sursa imagine: Facebook Guvernul României
Premierul Florin Cițu. Sursa imagine: Facebook Guvernul României

Premierul Florin Cîțu a anunțat, joi, că proiectul legii bugetului de stat va fi aprobat cu o țintă de deficit de 7,16%, „așa cum am stabilit”.

SHARE

„Deficitul bugetar rămâne aşa cum am stabilit, sunt modificări poate în interior, alocări diferite, mai multe credite de angajament. Nu vorbim de credite bugetare mai multe. S-ar putea ca la Ministerul Dezvoltării să fie o sumă mai mare alocată la CNI şi la PNDL, dar în rest e vorba de credite de angajament, în special sume care sunt alocate prin credite de angajament, pentru a permite să se facă anul acesta contracte. Şi atunci, bineînţeles, vor fi plătite anul viitor. Dar deficitul bugetar rămâne la 7,16%, cu aceiaşi parametri de cheltuieli şi venituri. Aţi văzut foarte bine şi astăzi avizul Consiliului Fiscal, care spune că este un buget credibil şi crede că acest deficit bugetar poate fi atins în acest an", a declarat premierul. 

Întrebat despre avizul negativ primit pe proiectul bugetului din partea Consiliului Economic și Social (CES), Cîțu a replicat: „Da. Interesant, nu? Bugetele care au distrus România între 2017 şi 2019 au primit avize pozitive, bugetele care au crescut cheltuielile bugetare nesustenabil, în special de personal, au primit avize pozitive, bugetele care au îngrădit spaţiul economic din România şi au introdus tot felul de legi intervenţioniste au primit aviz pozitiv, iar acest buget care primeşte, în premieră, un aviz pozitiv de la Consiliul Fiscal, de la profesionişti, cei care sunt profesionişti spun că este un buget credibil, primeşte un aviz negativ. Dar, până la urmă, ştiţi cum e, politica încă este o problemă. Deciziile politice încă reprezintă o problemă în România, de aceea am spus că trebuie să facem reforma din temelii şi îmi asum acest lucru", a punctat Florin Cîţu.

CES a avizat negativ proiectul de lege privind bugetul de stat, motivând că „a lipsit dezbaterea publică și dezbaterea cu partenerii sociali și cu organizațiile neguvernamentale ale societății civile, pe aceste proiecte de importanță fundamentală pentru societate”.

„Necesitatea analizării acestor proiecte de acte normative de către Consiliul Economic și Social într-un termen foarte scurt a afectat capacitatea noastră de a realiza propriile consultări și de a intra în profunzime în analiza noastră. Astfel, avizul nefavorabil dat de Consiliul Economic și Social pe aceste proiecte de acte normative reflectă atât impactul economic și social al măsurilor propuse, așa cum este văzut de membrii Plenului, cât și carențele legate de dialogul social și civic”, a declarat Bogdan Simion, președintele CES.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te