Şeful Guvernului a adăugat, referitor la remanierea lui Vlad Voiculescu, că este sigur că vor mai fi remaniere sau îşi doreşte să nu mai fie situaţii similare în perioada următoare. „Eu o văd ca pe o situaţie excepţională”, a mai spus prim-ministrul, referindu-se la revocarea lui Voiculescu.
Citește și: Ioana Mihăilă, medic endocrinolog și șefa PLUS Bihor, propunerea USR-PLUS la Ministerul Sănătății
„Ştiţi foarte bine că din partea PNL a semnat domnul Ludovic Orban. Preşedinţii de partide semnează protocolul, pentru că e un protocol politic. Se va distincţie între actele guvernamentale. Eu sunt sigur că nu vom mai avea sau doresc să nu mai avem situaţii similiare în perioada următoare. Eu o văd ca pe o situaţie excepţională. Un document politic şi nu s-a discutat aseară Constituţia sau modificarea Constituţiei”, a afirmat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.
Chestionat despre faptul că totuşi s-a întâmplat revocarea lui Vlad Voiculescu, premierul a răspuns: „Lucrurile se întâmplă şi mergem mai departe. O coaliţie care funcţionează foarte bine. Toţi membrii coaliţiei susţin proiectele importante cu care am pornit la drum în decembrie anul trecut”.
Pe 14 aprilie, premierul Florin Cîţu l-a revocat din funcţia de ministru al Sănătăţii pe Vlad Voiculescu. Prim-ministrul a devenit ministru interimar la Sănătate, după ce vicepremierul Dan Barna a refuzat poziţia. Decizia lui Cîţu a dus la neînţelegeri în coaliţie, USR-PLUS fiind nemulţumit de faptul că nu a fost consultat în prealabil şi anunţând că retrag încredere în premier.
După mai multe şedinţe ale liderilor coaliţiei de guvernare din această săptămână, a fost convenit marţi seara un act adiţional la Acordul de guvernare care prevede că deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formaţiunilor din coaliţie şi că responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliţiei şi a premierului.
Prerogativa constituţională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către preşedinte se exercită după informarea prealabilă a formaţiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier şi după o dezbatere în coaliţie, se arată în document.
De asemenea, în lipsa consensului în coaliţie pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acţiona în afara coaliţiei, cu anunţarea prealabilă a partenerilor, şi după refuzul lor de a susţine respectivele iniţiative, anunță news.ro.