În ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale, Dacian Cioloş a precizat că „foarte probabil, aproape sigur“, cele două formațiuni politice vor avea un candidat comun.
„Când am decis să intrăm în politică, am făcut-o cu hotărâre. Eu sunt hotărât să merg până la capăt, la alegerile parlamentare din 2020, când voi trage o linie. Nu plec nicăieri, nu fug din ţară, nu am intenţia să plec pe un salariu bun şi într-un loc bun la Bruxelles, indiferent de rezultatul la alegerile europarlamentare.
Indiferent dacă voi avea sau nu un mandat de europarlamentar, rămân angajat în politica din România şi obiectivul meu şi al alianţei între USR şi PLUS este să avem o majoritate parlamentară în 2020 şi să putem guverna în România, să putem duce România într-o direcţie bună.
În primul rând, când am început discuţiile cu USR, am analizat perspectiva unui proiect politic pentru România cu obiectivul de a ne uni forţele ca să oferim o alternativă politică pentru români, care să se concretizeze într-o majoritate politică în 2020.
Începem cu alegerile europarlamentare, pentru asta am stabilit deja nişte reguli clare de colaborare, dar rămânem deschişi pentru o perspectivă de colaborare şi pentru un candidat comun la prezidenţiale. Nu am stabilit modul în care îl vom selecta, dar de principiu ne-am pus de acord că vom merge cu un candidat comun şi pentru prezidenţiale şi vom începe discuţiile şi pentru candidaţi comuni la locale şi apoi, evident, pentru alegerile parlamentare un proiect comun.
Acum ne concentrăm atenţia pe o campanie eficientă pentru europarlamentare”, a declarat, luni seară, la Digi24, Dacian Cioloş, potrivit portalului stiri.plus.
„Intenţionăm să venim cu o reformă constituţională după alegerile parlamentare”
Întrebat de unde îşi propune să ia alegătorii, liderul PLUS a răspuns că „la ultimele alegeri din 2016, aproape 60%, dacă nu mai mult dintre alegătorii potenţiali, nu au participat la vot”, iar „acolo e o rezervă importantă”.
„Îi vizăm pe toţi cei care cred în proiectul nostru politic. Intenţia noastră nu e să intrăm în competiţie cu cineva, ci să aducem cât mai mulţi oameni la vot. Dacă PNL, pe partea lui, poate să aducă oameni mulţi la vot, e foarte bine. Dacă noi putem să aducem alegători pe care nu îi poate aduce PNL, e foarte bine. Fiecare partid o să îşi promoveze programul politic. Pentru noi e clar: vrem să arătăm că există o forţă de opoziţie modernă, cu oameni care au un proiect politic pentru România”, a adăugat Dacian Cioloş.
Întrebat cum se poziţionează faţă de campania USR „Fără penali în funcţii publice”, liderul PLUS a subliniat că a susţinut acest proiect de la bun început.
„Evident că suntem parte a acestui proces. Intenţionăm să venim cu o reformă constituţională după alegerile parlamentare, în care să reechilibrăm puterile în stat şi în care să ne asigurăm că arbitrii în stat nu pot să fie sub influenţa politicului. Sunt câteva lucruri pe care vrem să le prevedem în Constituţie, deci toate astea o să le vedeţi în programul politic pe care îl vom prezenta”, a mai precizat liderul PLUS.
În ceea ce priveşte modul în care PLUS se va raporta la preşedintele Klaus Iohannis, având în vedere că şeful statului a anunţat că va candida pentru un nou mandat la Cotroceni, Dacian Cioloş a subliniat că „e foarte bine că domnul preşedinte candidează”.
„Am colaborat foarte bine cât am fost prim-ministru, am ţinut legătura cu dânsul, dar foarte probabil, aproape sigur, Alianţa USR-PLUS va avea un candidat la prezidenţiale. E firesc ca o astfel de alianţă să prezinte un candidat la Preşedinţie, cât timp are un proiect politic pe care vrea să îl prezinte în aceste alegeri. E important ca funcţia de preşedinte al României să rămână în rândul forţelor politice care vor să conlucreze pentru o Românie modernă şi democratică”, a mai punctat Dacian Cioloş.