Ciolacu îl acuză pe Iohannis că, din cauza sa, românii nu au luat în serios coronavirusul

DE Valentin Mirică | Actualizat: 09.08.2020 - 18:10
Marcel Ciolacu, cugetând când să depună moțiunea de cenzură Foto: Facebook

Într-o postare pe Facebook, președintele PSD Marcel Ciolacu susține că românii nu au luat în serios necesitatea protejării de coronavirus datorită declarațiilor făcute de președintele Iohannis, acum circa șase luni.

SHARE

„Iată doar 6 dintre erorile Guvernului PNL și ale președintelui Iohannis. Aceste erori au agravat criza generată de COVID-19. În loc să o limiteze, așa cum ar fi făcut orice guvern responsabil, interesat de sănătatea și soarta propriilor cetățeni.

I. – Mesajul inițial privitor la pandemie a făcut ca foarte mulți români să nu ia în serios necesitatea protejării și să nu creadă în existența virusului. Pe 27 februarie, Președintele Klaus Iohannis scrie pe Facebook despre virus că “Nu există niciun motiv real de panică. Infecția cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome ușoare, dureri în gât, tuse și febră, ca în orice răceală.” Așa a început gestionarea epidemiei în România.

II. – Incapacitatea de a realiza o testare masivă de la început, lipsa unor măsuri clare de prevenție și carantină de la început, precum și absența anchetelor epidemiologice. Rezultatele se văd foarte clar în cifrele comunicate acum de autorități.

III. – Exemplele negative prezentate de la vârful statului, reguli încălcate grosolan chiar de cei care le-au impus: petrecerea premierului Orban de la Palatul Victoria cu miniștrii, petrecerea privată organizată de europarlamentarul Rareș Bogdan sau ședințele de partid fără respectarea normelor organizate de ministru mediului, Costel Alexe. Fiecare dintre românii care i-au privit în adevărata lor splendoare a fost îndreptățit să pună la îndoială corectitudinea și necesitatea măsurilor de protecție.

IV. – Scandalul de corupție de la UNIFARM, care a adâncit sentimentul că această criză a fost folosită pentru îmbogățirea unor apropiați ai actualilor guvernanți. Lipsa de răspunsuri publice, ancheta blocată a ministrului Sănătății, secretizarea contractelor, dar și măștile / echipamentele de protecție neconforme din spitale au generat și ele neîncredere și suspiciuni în rândul populației.

V. – Vidul legislativ succesiv, atât între starea de urgență și cea de alertă, cât și, mai apoi, privind normele de protecție medicală și de impunere a carantinei. Gafele comunicaționale repetate privind numărul de îmbolnăviri. Toate acestea au adâncit lipsa de încredere în rândul populației. Românii s-au convins treptat că autoritățile sunt incapabile să gestioneze situația sanitară și că reprezentanții guvernului nu știu ce au de făcut în actualul context.

VI. – Întârzierea inexplicabilă a realizării unui plan de relansare economică. O eroare ce va avea consecințe extrem de grave pe termen lung, o eroare care ne poate arunca cu 10 ani în urmă, într-o criză mai gravă decât cea din 2009-2010. Lansarea unui așa-zis program pe o terasă, într-un restaurant, a avut un impact negativ puternic asupra mediului de afaceri autohton. Antreprenorii au înțeles mesajul guvernamental: sunt singuri în fața crizei. De la Guvern vor vedea doar măsuri pe hârtie, fără surse concrete de finanțare, fără termene clare”, a scris Ciolacu, pe Facebook.

El a amenințat din nou cu depunerea unei moțiuni de cenzură, dar nu a oferit nici un termen pentru depunerea ei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te