Ciolacu ar vrea taxarea salariilor care depășesc 25.000 lei. Angajații din privat, cei mai afectați

DE Alexandru Pop | Actualizat: 25.04.2023 - 12:41
Marcel Ciolacu, liderul PSD - Foto: Facebook

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, ar fi propus în coaliţia de guvernare impozitarea progresivă a veniturilor care depăşesc salariul preşedintelui, adică 25.000 de lei. Puțini angajați la stat depășesc această sumă. Angajații din privat vor fi cei mai afectați.

SHARE

Ministerul Finanţelor trebuie să vină cu o analiză, într-o săptămână, privind impactul unei astfel de măsuri, au precizat surse social-democrate.

Ciolacu propune impozitarea progresivă a salariilor

În şedinţa coaliţiei, s-a discutat despre impozitarea veniturilor mai mari decât cel al preşedintelui.

Potrivit propunerii venite din partea preşedintelui PSD, ar putea fi impozitate progresiv, începând de anul viitor, veniturile mai mari de 25.000 de lei brut, echivalentul salariului preşedintelui.

Măsura s-ar putea aplica atât la stat, cât şi la privat şi nu este exclus sa fie introduse mai multe praguri de impozitare, au precizat sursele din PSD.

Ciolacu ar vrea taxarea salarilor care depășesc 25.000 lei

O analiză a Newsweek România arată că cei mai afectați sunt angajații din sistemul privat, deoarece la stat doar cei care primesc multe sporuri pot să câștige peste 25.000 de lei.

Spre exemplu, un primar (am luat exemplu edilului Nicușor Dan) a câștigat 15.000 de lei pe lună net. În Camera Deputaților, cel mai mare salariu este de 20.000 de lei. Detalii AICI

Un președinte de Consiliul Județean, spre exemplu Dumitru Buzatu, câștigă 13.000 lei net, undeva la puțin peste 20.000 lei brut. 

Un director de mare companie de stat, spre exemplu Traian Preoteasa de la CFR Călători câștigă 17.900 lei net, iar brut probabil cu foarte puțin mai mult decât Iohannis.

Citește și: Fără bani în cont, șeful CFR Călători plătește rate de 8.000€, la venituri de 4.700€. Își ia și Audi

Citeşte şi: Butaforie bugetară: Câciu “umflă” veniturile cu 12 mld. lei, Ciolacu „taie” cheltuielile cu 20 mld.

Ministerul de Finanţe are la dispoziţie o săptămână să facă o analiză si să prezinte câte persoane s-ar încadra pentru această impozitare, conform News.ro.

Liderii coaliţiei de guvernare au discutat despre măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, pe fondul scăderii încasărilor la bugetul de stat.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut să nu fie tăieri salariale de nici un fel, iar până la noua lege a salarizării să nu crească salariile.

Citeşte şi: Ciolacu vrea să taie sporurile „imorale”. Cele mai mari sunt la Guvern- 2000 lei/lună, Senat - 3.000

Despre cumulul pensie-salariu, la stat, în urma discuţiilor s-a ajuns la concluzia că acesta nu se poate face prin Ordonanţă de urgenţă, pentru că e neconstituţional, astfel că trebuie să se aplice prin lege, au precizat surse liberale.

În schimb, liderii coaliţiei au decis stoparea angajărilor în sistemul de stat şi reducerea cu 10% a cheltuielilor la bunuri şi servicii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te